Συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Ο καλύτερος συντονισμός των εμπλεκομένων φορέων για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πυρκαγιών, ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου 2024, βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης συνεδρίασης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου (Π.Ε.Σ.Ο.Π.Π) της Π.Ε. Κιλκίς, με θέμα “Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, κατά την αντιπυρική περίοδο 2024”.
«Ο επιχειρησιακός μας σχεδιασμός εστιάζει στην πρόληψη και στην αυξημένη επιτήρηση» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης στην τοποθέτησή του, επισημαίνοντας την άριστη συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, η οποία, όπως είπε, “οδηγεί και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση και διαχείριση κρίσεων”.
Ο κ. Βεργίδης ευχήθηκε «να έχουμε εύκολη και καλή αντιπυρική περίοδο, κυρίως να μην έχουμε απώλειες και τραυματισμούς συνανθρώπων μας, καταστροφές σε υποδομές και σε περιουσίες και δυσμενείς επιπτώσεις στο ταλαιπωρημένο φυσικό περιβάλλον».
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας κατά τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας βάσει του ημερήσιου Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδεται καθημερινά κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Κιλκίς και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε Κιλκίς πρότειναν -και έγινε δεκτό από το Σώμα – αφενός να ακολουθηθεί η τακτική των περασμένων δύο ετών για τις ήδη επισημασμένες ευαίσθητες περιοχές και, αφετέρου να εξουσιοδοτηθούν ο Περιφερειάρχης Π.Κ.Μ και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε.Κιλκίς να εκδίδουν κατόπιν τεκμηριωμένης εισηγήσεως αποφάσεις απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.
Τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο αναπληρωτής προϊστάμενος του Tμήματος Πολιτικής προστασίας της Π.Ε Κιλκίς Θεόδωρος Κοκκίνης. Οι συμμετέχοντες δήλωσαν την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα (μηχανικά μέσα και ανθρώπινο δυναμικό) βάση των αντίστοιχων επιχειρησιακών σχεδίων των φορέων που εκπροσωπούν για το βέλτιστο αποτέλεσμα μιας επιχείρησης αντιμετώπισης κινδύνου.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκαν από τους συμμετέχοντες ζητήματα που έχουν αντιμετωπιστεί στο παρελθόν και έγιναν προτάσεις με στόχο την ενίσχυση της πρόληψης και βελτίωση του βαθμού ετοιμότητας των εμπλεκόμενων φορέων.
Επιπλέον, εξετάστηκαν και επιμέρους θέματα που συνδέονται με έργα και δράσεις πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας, όπως: η δρομολόγηση έργων και εργασιών προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης στο οδικό δίκτυο, καθώς και σε εγκαταστάσεις/ υποδομές αρμοδιότητας των εμπλεκόμενων φορέων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων σε συνεργασία με τις αρμόδιες κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες, όπου αυτό απαιτείται, η συμβολή και συνεργασία των Ο.Τ.Α. στη συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου, με τις κατά τόπους αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες του Υ.Π.Ε.Ν.
Ακολούθησε διεξοδική συζήτηση, ενημέρωση και λήψη αποφάσεων σχετικά με τον καλύτερο συντονισμό των συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων σχετικά με λήψη μέτρων για την πυροπροστασία και την πυρασφάλεια.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Δρ. Στέλιος Ταμβακίδης, από το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Κιλκίς ο αναπληρωτής προϊστάμενος Θεόδωρος Κοκκίνης και η Κλεαρέτη Πασσαλίδου, από την 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία “Πόντος” ο Ταξίαρχος Χαράλαμπος Στραβοπόδης, η Υποδιευθύντρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κιλκίς Αστυνομική Δ/ντρια Κυριακή Μαγνήσαλη, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Κιλκίς Πύραρχος Νικόλαος Παλαμούτης, ο αναπληρωτής διοικητής Π.Υ Νομού Κιλκίς Αντιπύραρχος Χρήστος Γκαντίδης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γουμένισσας Αντιπύραρχος Ελευθέριος Μελλίδης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της ΒΙΠΕ Κιλκίς Αντιπύραρχος Γρηγόριος Σαλαβασίδης , από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κιλκίς ο πυραγός Νικόλαος Τάκος, από το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κιλκίς ο αν. Προϊστάμενος Κωνσταντίνος Μπαξεβάνης, από το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Δήμου Παιονίας ο αν. προϊστάμενος Αθανάσιος Γώγος, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Κιλκίς Γεώργιος Καγιάννης και από τον ίδιο φορέα ο Ευάγγελος Γουζούνης, ο αν. Προϊστάμενος του Δασαρχείου Γουμένισσας Γεώργιος Φωτιάδης και από τον ίδιο φορέα ο Γεώργιος Καρατζάς, ο εκπρόσωπος του Δασαρχείου Κιλκίς Βλαδίμηρος Κωνσταντινίδης, η εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς Μαγδαληνή Παρχαρίδου, από την “Εγνατία Οδός ΑΕ” οι Κυριάκος Αναγνωστόπουλος και Ελισάβετ Τσαβλίδου, ο διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ Κιλκίς Χρήστος Καραθόδωρος, υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Ε. Κιλκίς και ειδικότερα από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος ο Λάζαρος Σαμουηλίδης, από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας ο Ιορδάνης Χατζηαράπης, από την Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων ο Διονύσης Παρδάλης, καθώς και εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Κιλκίς.-

Σχετικές δημοσιεύσεις