Στη «δίνη του ποταμού» (βίντεο)

1

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παιονίας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29 Αυγούστου 2017 και ώρα 7 μ.μ., έδωσαν δυναμικό παρόν, φορείς της Δημοτικής Κοινότητας Γουμένισσας, ο Ο.Σ.Π.Ε.Γουμένισσας, Φίλοι του Ποταμιού, η Ομάδα ΑΛΦΑ, η ΟΙΚΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Ν.ΚΙΛΚΙΣ–Δ.ΠΑΙΟΝΙΑΣ και κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας Γουμένισσας για το θέμα «Γνωμοδότηση για το μικρό υδροηλεκτρικό έργο στο Μεγάλο Ρέμα», αντιδρώντας στο σχεδιασμό δημιουργίας υδροηλεκτρικού σταθμού στην περιοχή «Μεγάλο Ρέμα» Γουμένισσας. Η δίνη του ποταμού ξεσκέπασε τους δημοτικούς μας Συμβούλους. Ομοιάζοντας με εκπρόσωπους της ίδιας της εταιρείας, ορισμένοι υπερασπίστηκαν με «ιδιαίτερο ζήλο» την «ΓΚΕΣΟΥΛΗΣ, Ν., & ΣΙΑ Ο.Ε. «ΝΙΓΚΕΛ», που αιτήθηκε στο δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παιονίας να εγκρίνει τη γνωμοδότηση για τη δημιουργία υδροηλεκτρικού σταθμού, κοντά στο χώρο αναψυχής της Γουμένισσας.

Η τοποθέτηση του Προέδρου της ΔΕΥΑ Παιονίας κ. Αθ. Τζούρτζου ήταν αναμενόμενη. Όπως και στο παρελθόν σε ανάλογες περιστάσεις, προσπάθησε να πείσει το Δήμαρχο και τους υπόλοιπους δημοτικούς Συμβούλους (οι περισσότεροι δεν είχαν ιδέα πως λειτουργεί ένα υδροηλεκτρικό), πως η σχεδιαζόμενη επένδυση είναι καλή για τον τόπο μας. Παρέλειψε σκοπίμως να αναφέρει, πως ο ίδιος και το 2004 ως τότε Αντιδήμαρχος ήταν ένθερμος υποστηρικτής του συγκεκριμένου επενδυτή, ο οποίος μπόρεσε να κατοχυρώσει τότε 3!!! άδειες κατασκευής υδροηλεκτρικών σταθμών στα ρέματα του Πάικου. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, τα οφέλη της επένδυσης είναι «πολλά»: Φωτισμός, παγκάκια και ασύρματο ίντερνετ (Wifi) στο χώρο αναψυχής, διασφάλιση επισκεψιμότητας και 1,7%!!! επί των μικτών εσόδων υπέρ του Δήμου. Καμία αναφορά στην καταστροφή του οικοσυστήματος και σε θέσεις εργασίας που άλλωστε δεν προβλέπονται, καμία κριτική στη δέσμευση του 70% του νερού!!! υπέρ του υδροηλεκτρικού, ευχολόγια για τη απρόσκοπτη λειτουργία του ΤΟΕΒ Γουμένισσας και των καστανοπαραγωγών που επηρεάζονται. Η τοποθέτησή του μάλιστα, προκάλεσε την έντονη αντίδραση δημοτικού Συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης, ο οποίος αναρωτήθηκε για ποιο λόγο επιμένει να στηρίζει το συγκεκριμένο έργο, παρόλο που δέχεται για χρόνια τόσες επικρίσεις.

Ο κ. Ι. Αλίρης εμφανίστηκε ως ο Μανωλιός που άλλαξε και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Διαπίστωσε σημαντικές διαφοροποιήσεις της σχεδιαζόμενης επένδυσης σε σχέση με το 2013, όπου ως Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Γουμένισσας είχε πείσει το τότε τοπικό δημοτικό Συμβούλιο να ψηφίσει ομόφωνα αρνητικά. Αυτά τα νέα δεδομένα είναι μάλιστα τόσο πασιφανή (μάλλον μόνο για τον ίδιο) που δεν του επιτρέπουν να είναι εκ νέου αρνητικός στην προς ψήφιση γνωμοδότηση. Λυπούμαστε ειλικρινά για την ύποπτη και αδικαιολόγητη μετάλλαξή του.

Ο κ. Κ. Μπάρμπας δήλωσε πως μόνο χάρη των πολλών Γουμενισσιωτών που παρευρίσκονται είναι αρνητικός στην επένδυση. Παρέλειψε να διευκρινίσει αν σέβεται όλους αυτούς για τον αγώνα που δίνουν καθημερινά να προστατέψουν το οικοσύστημα γύρω από το ποτάμι ή αν τους φοβάται. Ανέφερε ως μπηχτή πως «πάντα τέτοιοι είναι οι Γουμενισσιώτες, καθώς θέλουν να σταματήσουν την τόσο σημαντική για τον τόπο τους ανάπτυξη».

Οι δύο Γουμενισσιώτες δημοτικοί Σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ν.Καπουτζής και κ. Χρ.Τσιμερίκας, όπως τους γνωρίζουμε. Ανενημέρωτοι, χωρίς αποφασιστικότητα και σθένος να καταδικάσουν την επιχειρούμενη καταστροφική επένδυση. Η θέση τους: «Να καλέσουμε κάποιον ειδικό να μας ενημερώσει για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της σχεδιαζόμενης επένδυσης». Αναρωτιόμαστε ειλικρινά, πως η αναλυτική, τεκμηριωμένη και πλήρως εμπεριστατωμένη τοποθέτηση του προέδρου της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κ. Σιωνίδη δεν μπόρεσε να τους πείσει να είναι και οι ίδιοι κάθετα αρνητικοί;

Ο κ. Σιωνίδης, διαψεύδοντας σε όλα τα σημεία τον κ. Αλίρη, κατέθεσε αποδεικτικά στοιχεία που φανερώνουν πως δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα της επένδυσης σε σχέση με το 2013, όπου το δημοτικό Συμβούλιο στις 29.8.2013, μέλη του οποίου ήταν και οι δύο Γουμενισσιώτες Σύμβουλοι κ. Καπουτζής και κ. Τσιμερίκας, είχε καταψηφίσει ομόφωνα τη σχεδιαζόμενη επένδυση. Τόνισε επίσης πως πρόκειται για τον ίδιο επενδυτή που είναι ιδιοκτήτης του υδροηλεκτρικού Κάρπης, ο οποίος δεν έχει τηρήσει καμία από της πρόσθετες δεσμεύσεις που είχε αναλάβει, πέρα από την απόδοση του μόλις 1,7%!!! επί των μικτών εσόδων προς το Δήμο Παιονίας. Διέψευσε μάλιστα με έγγραφα και την επιχειρηματολογία των υποστηρικτών της επένδυσης, περί μη λειτουργίας του υδροηλεκτρικού τους θερινούς μήνες, κ.Σιωνίδη για την τοποθέτησή σας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια!

Εύγε και στη δημοτική Σύμβουλο κ. Ε. Δούμου που έσωσε την τιμή της δημοτικής Ενότητας Γουμένισσας. Καταλλήλως προετοιμασμένη, με αποφασιστικότητα και χωρίς φόβο τόνισε το αυτονόητο: «Όλοι ποθούμε επενδύσεις στον τόπο μας, αλλά όχι τέτοιες σαν τη σχεδιαζόμενη, καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή δραστηριοποιούνται αρκετοί νέοι αγρότες στην καλλιέργεια του κάστανου και το υδροηλεκτρικό θα τους καταδικάσει σε αφανισμό».

Συγχαρητήρια και στους τρεις εκπροσώπους του ΟΣΠΕ Γουμένισσας για τις δυναμικές, τεκμηριωμένες και πλήρως εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις τους που δεν άφηναν κανένα περιθώριο για παρερμηνείες. Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ τόνισε ξεκάθαρα πως υδροηλεκτρικό και ΤΟΕΒ δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συνυπάρξουν. Εκτίμησε μάλιστα πως οι ανάγκες για νερό στις αγροτικές καλλιέργειες συνεχώς θα αυξάνονται, καθώς όλο και περισσότεροι κάτοικοι επιστρέφουν από τις πόλεις και ασχολούνται με τη γεωργία.

Ο Δήμαρχος κ. Χρ. Γκουντενούδης άφησε αρχικώς τον Γενικό Γραμματέα του να εισηγηθεί τη γνωμοδότηση υπέρ της επένδυσης, για να αποφύγει τυχόν αντιδράσεις εναντίον του. Έδειξε εντελώς ανενημέρωτος και εκτέθηκε, όταν παρακάλεσε τον πρόεδρο του ΟΣΠΕΓ να του εξηγήσει πως λειτουργεί ένα υδροηλεκτρικό! Καθώς διαπίστωσε πως οι παρευρισκόμενοι φορείς ήταν καταλλήλως προετοιμασμένοι και δε μασούσαν τα λόγια τους, έκανε όπισθεν ολοταχώς. Πρότεινε να μην τεθεί το συγκεκριμένο ζήτημα προς ψήφιση και να επανέλθει εκ νέου μετά από ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων από τον ίδιο τον επενδυτή και διαβούλευση που θα ακολουθήσει. Η μαζική μας παρουσίαση στη συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου απέτρεψε άλλο ένα μεθοδευμένο (σύμφωνα και με υπονοούμενο του κ.Σιωνίδη) έγκλημα, το οποίο θα «βαφτίζονταν» επένδυση προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

ΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!

Τα λεγόμενα μικρά υδροηλεκτρικά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΩΦΕΛΟΥΝ ΕΜΑΣ! Αντιθέτως καταστρέφουν σπάνιους βιότοπους, διανοίγουν δρόμους σε δύσβατα φυσικά τοπία, αλλοιώνουν το ανάγλυφο των ορεινών ρεμάτων και διοχετεύουν το νερό μέσα σε σωλήνες, αντί να το αφήνουν να κυλάει στην κοίτη, καταστρέφοντας έτσι τα υπάρχοντα οικοσυστήματα.  Το νερό και τα ορεινά ρέματα τα αφήνει βορά στις ορέξεις των λεγόμενων «επενδυτών», επιτρέποντάς τους να λεηλατούν ανεμπόδιστα τα δημόσια αυτά αγαθά. Οι μοναδικοί ευεργετημένοι, που με παχυλές επιδοτήσεις κατά την κατασκευαστική φάση και εγγυημένες υψηλές τιμές ρεύματος αργότερα είναι οι λεγόμενοι επενδυτές, ενώ αντιθέτως όλοι οι υπόλοιποι θα πληρώνουμε αυτό το ρεύμα όλο και ακριβότερα (σχεδόν πενταπλάσια τιμή!). Πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να ανατρέψουμε την υφιστάμενη κατάσταση προς όφελος του περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών.

Το δίκαιο είναι μαζί μας και θα κερδίσει!
ΟΙΚΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Ν.ΚΙΛΚΙΣ – Δ.ΠΑΙΟΝΙΑΣ

 

dsc_0784

Γουμενισσιώτες εσείς που πονάτε και αγαπάτε αυτόν τον τόπο αν πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει 3ος Δήμος με πρωτεύουσα τη Γουμένισσα «Πλανάσθε πλάνην οικτράν»

dsc_0788dsc_0806

Σχετικές δημοσιεύσεις