Δυναμική ώθηση στην υιοθεσία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
9-4-2021
Η εξάλειψη των εικόνων φόβου και ντροπής με τις περιφερόμενες αγέλες σκύλων στο δημόσιο χώρο, η μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, απόρροια του ολοκληρωμένου προγράμματος φροντίδας και των στειρώσεων και η προώθηση της υιοθεσίας τους με πιο δυναμικό τρόπο πρωταγωνίστησαν ως παραδοχές και ως νέα προτάγματα στη χθεσινή ανοιχτή διαδικτυακή συνάντηση του Δήμου Κιλκίς με εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.
Οι εισηγήσεις που αναπτύχθηκαν αναφορικά με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και το παράδειγμα του Κιλκίς κέντρισαν το ενδιαφέρον πολλών αυτοδιοικητικών από Δήμους της χώρας οι οποίοι μετέφεραν και τη δική τους εμπειρία.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης τόνισε ότι η αρμόδια Αντιδημαρχία και το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής με τη συνδρομή του Φιλοζωικού Συλλόγου Κιλκίς και εθελοντών εργάστηκαν συντονισμένα και ανταποκρίθηκαν σταδιακά στις στοχεύσεις που έθεσε η Δημοτική Αρχή για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας των πολιτών, την υλοποίηση ολοκληρωμένου προγράμματος φροντίδας για τα αδέσποτα ζώα και την ευταξία στο δημόσιο χώρο. Και το πιο επιτυχημένο πρόγραμμα να εφαρμοζόταν για τα αδέσποτα δε μπορεί να αναπληρώσει την ανάγκη της εστίας και της θαλπωρής σημείωσε ο κ. Κυριακίδης προκρίνοντας την υιοθεσία ως μια δεύτερη ευκαιρία για την ευζωία τους. Την προώθηση της υιοθεσίας,η οποία αποτέλεσε και θεματική του δημόσιου διαλόγου, υπερθεμάτισε και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιώργος Μπαλάσκας αναφερόμενος στη θεαματική άνοδο των υιοθεσιών αδέσποτων σκύλων το προηγούμενο έτος με 31 εξ αυτών να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στην τρέχουσα χρονιά.
Η ψυχολόγος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου κα Έλλη Φρεγγίδου ενίσχυσε με τα επιχειρήματά της το σκεπτικό για την υιοθεσία ενός αδέσποτου. Η σχέση ανθρώπου και του σκύλου είναι ισχυρή και υπηρετείται με τους ρόλους του φύλακα – κυνηγού, του διασώστη, του συνοδοιπόρου, του θεραπευτή κ.α. Τα ζώα συντροφιάς μας αποδέχονται άνευ όρων, μας δίνουν απλόχερα αγάπη και τρυφερότητα. Μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των κοινωνικών μας δεξιοτήτων και στη μείωση της κατάθλιψης και του άγχους. Η υιοθεσία ενός ζώου είναι υψηλή δέσμευση που παραλληλίζεται με αυτή του γονιού γιατί γίνεται μέλος μιας οικογένειας.
Τις ενέργειες διαχείρισης των αδέσποτων από τη Δημοτική Αρχή και τους συνεργαζόμενους φορείς επαίνεσαν τόσο ο αστυνομικός – εκπαιδευτής σκύλων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κιλκίς κ. Ηρακλής Συγγουρίδης όσο και η Προϊσταμένη του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών των εξωτερικών ιατρείων του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς Γεωργία Σωτηριάδου η οποία σημείωσε χαρακτηριστικά ότι έχουν ελαχιστοποιηθεί τα περιστατικά νοσηλείας τραυματισμένων πολιτών από επιθέσεις αδέσποτων και ότι στο Δήμο Κιλκίς γίνεται εξαιρετική δουλειά. Ως προς την παρεχόμενη φροντίδα στα αδέσποτα ο κτηνίατρος και συνεργάτης του Δήμου Κιλκίς κ. Ανέστης Καραμήτρος είπε ότι εφαρμόζεται πρόγραμμα κτηνιατρικής αρωγής για την αντιμετώπιση των ζωονόσων ενώ για το υποψήφιο προς υιοθέτηση ζώο προσέθεσε ότι είναι τσιπαρισμένο και ελεγμένο ως προς τους εμβολιασμούς. Η Πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Κιλκίς Σωτηρία Χατζηπανάγου αναφέρθηκε στην ανάγκη αυστηροποίησης του νομικού πλαισίου για την προστασία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς εκτιμώντας ότι στο νέο νομοσχέδιο μπορούν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις.
Η προώθηση των υιοθεσιών των αδέσποτων ζώων συντροφιάς θα υποστηριχθεί από το Δήμο με ενημερωτική εκστρατεία ευαισθητοποίησης του πληθυσμού καθώς και με ενέργειες δημοσιότητας.
Τη διαδικτυακή συζήτηση παρακολούθησαν Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και υπηρεσιακά στελέχη των Δήμων Δράμας, Παιονίας, Τεμπών, Καρδίτσας, Τρικκαίων, Ιωαννιτών, Μαρώνειας, Λειβαδίων, Θηβαίων, Βούλας – Βουλιαγμένης, Βύρωνα, Γαλατσίου, Διονύσου, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Μαραθώνα, Τροιζήνας – Μεθάνων, Νάξου, Κάσου ενώ συμμετείχαν με τοποθετήσεις ο Δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου οι Αντιδήμαρχοι των Δήμων Καισαριανής Γεώργιος Φασκιώτης, Χανίων Γιάννης Νικηφοράκης καθώς και ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλοζωικής Δράσης Ξάνθης Γιώργος Κομνηνός. Παρόντες ήταν επίσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς Παύλος Θωμαϊδης, οι Αντιδήμαρχοι Αικατερίνη Γιαννακούλα – Ζιούτα, Θεμιστοκλής Κοσμίδης, Κωνσταντίνος Πουντζουκίδης, η δημοτική σύμβουλος Ελένη Αναστασιάδου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κιλκίς Αθανάσιος Καριοφύλλης, υπηρεσιακοί παράγοντες της Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής.

Σχετικές δημοσιεύσεις