Απάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής στο Δήμαρχο

Ανοιχτή επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής ενάντια στην κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών στα ποτάμια του Πάικου
προς τον
Δήμαρχο Χ.Γουντενούδη!

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε
Διαβάσαμε με ιδιαίτερη προσοχή την επιστολή σας που δημοσιεύτηκε στον γραπτό, αλλά και στον διαδικτυακό τύπο (Eidisis.gr, Δευτέρα, 30 Απριλίου). Λυπούμαστε ειλικρινά για τη στάση σας απέναντι στις λεγόμενες «επενδύσεις» κατασκευής υδροηλεκτρικών σταθμών στα ρέματά μας. Συγκεκριμένα πρόκειται για 2 σχεδιαζόμενους υδροηλεκτρικούς σταθμούς και απ’ ότι φαίνεται ξεκάθαρα, όχι μόνο στηρίζετε αυτές τις «επενδύσεις», αλλά και τις θεωρείτε ευλογία για τον τόπο μας.
Οι ανησυχίες τόσων πολλών φορέων (16! έως σήμερα) που στηρίζουν την προσπάθεια της Συντονιστικής Επιτροπής, να αποτρέψει με κάθε νόμιμο τρόπο τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις δε σας αγγίζουν. Τουναντίον στρέφεστε με μένος ενάντια σ’ εμάς που προσπαθούμε, στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε ως χώρα, να σώσουμε ό,τι ελάχιστο μας έχει απομείνει. Αγωνιζόμαστε για το περιβάλλον μας, για το ΝΕΡΟ μας, για την ίδια την επιβίωσή μας που στηρίζεται στην ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής αγαθών.
Θεωρούμε πως ως Δήμαρχος πρέπει να γνωρίζετε καλά, πως η άδεια χρήσης για το 70%! του νερού που δίνεται στον επενδυτή της υδροηλεκτρικής μονάδας, δεσμεύει ανεπιστρεπτί αυτό το μοναδικό δημόσιο αγαθό. Όχι μόνο στα περίπου 2 χιλιόμετρα που θα διοχετεύεται σε σωλήνες το νερό, αλλά και συνολικά, καθώς για οποιαδήποτε μελλοντική χρήση του νερού, θα πρέπει να συναινεί και ο επενδυτής που λειτουργεί την υδροηλεκτρική μονάδα. Επίσης, το υπόλοιπο 30% του νερού θεωρείται οικολογική παροχή, άρα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οτιδήποτε άλλο.
Αναρωτιόμαστε λοιπόν κ. Δήμαρχε. Από που ακριβώς θα βρουν οι κάτοικοι της Γουμένισσας, της Γρίβας και της Καστανερής το νερό που χρειάζονται για όλες τις χρήσεις τους, οι οποίες περιλαμβάνουν την ύδρευση, την άρδευση των τωρινών (αμπέλια, κάστανα, δεντροκαλλιέργειες κ.ά) και των τυχόν μελλοντικών καλλιεργειών, αλλά και για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που απαιτείται νερό; Αντί να διατηρήσουμε εμείς το πάνω χέρι στο νερό μας, θα παραχωρήσουμε το δικαίωμα χρήσης του ελαφρά τη καρδία σε κάποιον ιδιώτη επενδυτή και μάλιστα με ανταποδοτικά-αντισταθμιστικά οφέλη ψίχουλα (μόλις το 2,7% επί των εσόδων του);
Αρκεί μόνο να αναλογιστεί κάποιος, πως τα δημοτικά τέλη που εισπράττει ο Δήμος Παιονίας από όλους εμάς που πλήττει μια τέτοια επένδυση, είναι περισσότερα από όσα θα έχει να πάρει από τον ιδιώτη επενδυτή.
Εκπλησσόμαστε ειλικρινά που θεωρείτε εσείς, ως δημοτική Αρχή, σοβαρή μια τέτοια αναπτυξιακή πολιτική.
Όσο για τις επιπρόσθετες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και τηρεί ο ίδιος επενδυτής στην περίπτωση της Κάρπης, αφήστε μας να έχουμε διαφορετική άποψη από εσάς, καθώς έχουμε στοιχεία στα χέρια μας που μαρτυρούν ακριβώς το αντίθετο.
Δε σκοπεύουμε να αναφερθούμε σήμερα στα επιμέρους θέματα που σχολιάζετε και τα οποία περιέχουν πολλές ανακρίβειες με τις οποίες θα ασχοληθούμε όταν και εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.
Θα θέλαμε μόνο να σταθούμε σε δύο ζητήματα:
α) Στους αναρίθμητους χαρακτηρισμούς που μας επισυνάπτετε και οι οποίοι μας προσβάλλουν, αλλά πρωτίστως εσάς που είστε θεσμικό όργανο. Εδώ στη Γουμένισσα γνωρίζουν όλοι καλά το ποιόν μας. Δυστυχώς για εσάς δε θα καταφέρετε να μας λασπώσετε.
β) Την περίφημη δημόσια διαβούλευση που συνεχώς αναγγέλλεται (σύμφωνα με την επιστολή σας θα γινόταν εντός Μαΐου), αλλά ποτέ δεν βλέπουμε. Θα θέλαμε πραγματικά να γίνει μια διαβούλευση, για να δούμε πώς θα καταφέρετε να πείσετε τους συντοπίτες μας, εσείς ο ίδιος προσωπικά, για το καλό μιας τέτοιας επένδυσης. Παρακαλούμε όμως με επιχειρήματα όπως εμείς (βλέπε τις θέσεις μας στο Γουμένισσα: Λόγοι αντίδρασης!) και όχι με διάφορες αοριστολογίες.
Κ. Δήμαρχε
Δηλώνουμε πως δεν πρόκειται ποτέ και για κανέναν λόγο να μπούμε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για την τύχη του φυσικού και δημόσιου αγαθού, που λέγεται «ΝΕΡΟ».
Θα αγωνιστούμε, πάντα στα πλαίσια των νόμων, για την αποτροπή της εγκατάστασης των σχεδιαζόμενων μικρών υδροηλεκτρικών στα ποτάμια μας, επειδή θεωρούμε, πως δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη και για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας και ταυτόχρονα να παραχωρούμε σε ιδιωτικά συμφέροντα το φυσικό και υδάτινο πλούτο της περιοχής μας.

Συντονιστική Επιτροπή ενάντια
στην κατασκευή 
υδροηλεκτρικών σταθμών
στα ποτάμια του Πάικου!

Σχετικές δημοσιεύσεις