Επιτροπή εργαζόμενων σε προγράμματα της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ)

Είμαστε εργαζόμενοι και όχι όπως μας αποκαλούν «ωφελούμενοι» λες και μας κάνουν χάρη, του προγράμματος προεργασίας για 10.000 άνεργους νέους, ηλικίας έως 29 ετών στις περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με την ασφαλιστική ικανότητα μας (ένσημα), με τις άδειες, με τις αργίες και με το δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα.
Πιο συγκεκριμένα για το θέμα της άδειας, στο συμφωνητικό αναφέρεται: ‘Οι ωφελούμενοι μπορούν να απουσιάσουν μέχρι 14 μέρες προεργασίας, καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, με την υποχρέωση αντίστοιχης επιμήκυνσης του προγράμματος.’ Συνεπώς, στα προγράμματα αυτά δεν προβλέπεται δικαίωμα άδειας, χάνουμε το μεροκάματο στην περίπτωση που απουσιάσουμε, ενώ στην περίπτωση που χρειαστεί να το κάνουμε, έχουμε την «υποχρέωση αντίστοιχης επιμήκυνσης του προγράμματος».
Επίσης, οι αργίες δεν πληρώνονται σαν αργίες, πρέπει να τις δουλέψουμε μετά το πέρας του προγράμματος όπως και τις άδειες, για να πληρωθεί σαν κανονικό ημερομίσθιο και όχι σαν αργία. Όσον αφορά την άδεια ασθενείας δεν έχουμε δικαίωμα σε αυτή, ούτε να αρρωστήσουμε δεν μπορούμε, αυτόματα γίνεται επιμήκυνση του προγράμματος.
Έχει φτάσει Μάρτιος και ακόμα δεν μας έχει καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων. Τώρα ήρθε ενημέρωση για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε εμείς, οι εργαζόμενοι. Για να δούμε τι θα γίνει και με το δώρο του Πάσχα, που είναι κοντά.
Όσο για την ασφαλιστική μας κάλυψη, την οποία πληρώνει επίσης η ΔΥΠΑ, δεν έχουν καταβάλει ούτε ένα ευρώ στον ΕΦΚΑ για να προχωρήσει τη διαδικασία της ασφάλισης μας. Πολλοί εργαζόμενοι πριν το πρόγραμμα δεν είχαν ένσημα και τώρα δεν μπορούν να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψή. Μέχρι να αποφασίσει η ΔΥΠΑ να καταθέσει την πληρωμή δεν θα έχουμε ασφάλεια, λεφτά τα οποία ήδη έχουν δοθεί στην υπηρεσία για την διαχείριση τους.
Τέλος, η πληρωμή μας συνεχίζει να καθυστερεί πάνω από ένα μήνα και σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι 2-3 μήνες, ένα πρόβλημα που μας δυσκολεύει, με όλα τα έξοδα να τρέχουν καθημερινά.
Το κράτος μέσα από αυτά τα προγράμματα ανακυκλώνει την ανεργία. Θέλει την νέα γενιά εργαζομένων ευέλικτους, εργαζόμενους μιας χρήσης, καταρτιζόμενους για λίγους μήνες. Με βάση αυτά πέφτουν τα ποσοστά της ανεργίας, μετά το τέλος του προγράμματος ο εργαζόμενος όμως επιστρέφει στην ανεργία και δίνει τη θέση του στην επόμενη φουρνιά νέων ανέργων. Άρα ποιο το όφελος των προγραμμάτων; Το κράτος με αυτόν τον τρόπο μαθαίνει τη νέα γενιά να δουλεύει σε ένα καθεστώς χωρίς δικαιώματα, διαμορφώνουν άθλιες εργασιακές σχέσεις και μεροκάματα.
Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ΔΥΠΑ που να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, μια προωθητική υπηρεσία, που θα ενδυναμώνει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, καθώς η δημιουργία θέσεων σταθερής εργασίας ως ευθύνη του κράτους και με βάση τις οξυμένες ανάγκες που υπάρχουν σήμερα σε μία σειρά κλάδους και τομείς, δεν αποτελεί προτεραιότητα.
Αντίστοιχα προγράμματα απασχόλησης καλύπτουν οξυμένες ανάγκες του κράτους, στην Υγεία, στους Δήμους, στην καθαριότητα, με θέσεις που θα έπρεπε να είναι μόνιμες, πλήρους και σταθερής απασχόλησης. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες νέοι πηγαίνουν στις σχολές μαθητείας της ΔΥΠΑ, κάνουν την πρακτική τους μακριά από το αντικείμενό τους και στο όνομα αυτής εργάζονται κακοπληρωμένα σε κλάδους και επιχειρήσεις σε συνθήκες εντατικοποίησης, χωρίς να κλείνουν μάτι.
Διεκδικούμε:
• Εμπρόθεσμη πληρωμή του μηνιαίου μισθού μας.
• Δικαίωμα στην άδεια ασθενείας, στην κανονική άδεια καθώς και στις αποδοχές κανονικής αδείας με βάση το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο.
• Δικαίωμα στην ασφάλιση. Απαιτούμε την άμεση πληρωμή των ενσήμων.
• Μετά το πέρας του προγράμματος να δικαιούμαστε ταμείο ανεργίας.
Δεν είναι νομοτέλεια η ζωή με ψίχουλα, η ανασφάλεια, η μισή δουλειά, το μοίρασμα μίας θέσης σε 2 και 3 εργαζόμενους. Δεν μπορεί να είναι άπιαστο όνειρο να εργάζονται οι νέοι άνθρωποι πάνω σε αυτό που σπούδασαν, να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι δικαιώματα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Ο αγώνας σήμερα και ιδιαίτερα σε συνθήκες συνεχών ανατιμήσεων και ακρίβειας, για μέτρα προστασίας των ανέργων συνδέεται με την πάλη για ριζικές αλλαγές, για την ανατροπή της πολιτικής που ξεριζώνει το δικαίωμα στη σταθερή εργασία με δικαιώματα.
Ακριβώς γιατί σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, με βάση τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Για πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους και όλες, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) να συμμετέχουν στην ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ- ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ την Πέμπτη 16 Μαρτίου στις 10:30πμ στην Πλατεία Ειρήνης μαζί με τα εργατικά σωματεία.

Σχετικές δημοσιεύσεις