Συνεχής η απαξίωση και υποβάθμιση της Ειδικής Αγωγής στα σχολεία της Παιονίας

Διανύουμε μία ακόμη σχολική χρονιά με τις συνέπειες της χρόνιας υποχρηματοδότησης και των πολιτικών που αντιμετωπίζουν την Παιδεία ως κόστος, να είναι πλέον εμφανείς καθημερινά στο Δημόσιο Σχολείο. Ο κόμπος όμως έφτασε στο χτένι! Εν έτει 2023 και ενώ η επιστημονική κοινότητα τονίζει τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, της πρώιμης παρέμβασης και της παροχής κατάλληλης εκπαίδευσης στους μαθητές που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και ενώ χιλιάδες εκπαιδευτικοί παραμένουν άνεργοι, η απαξίωση της Ειδικής Αγωγής στα σχολεία της Παιονίας δεν έχει προηγούμενο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Ειδικό Σχολείο Τούμπας, όπου αυτή τη στιγμή λειτουργεί χωρίς προσωπικό ΕΒΠ/ΕΕΠ (δηλαδή φυσιοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή κτλ). Για να καλυφθούν όπως – όπως αυτά τα κενά, γίνεται «δανεισμός» προσωπικού από το Ειδικό Σχολείο Κιλκίς, απαξιώνοντας μ’ αυτό τον τρόπο και το Ειδικό Σχολείο Κιλκίς. Ως λύση σε αυτή την τραγική κατάσταση – για τις μορφωτικές και παιδαγωγικές ανάγκες των παιδιών – η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς αποφάσισε τη μετακίνηση συναδέλφισσας εκπαιδευτικού του Τμήματος Ένταξης από το ΔΣ Αγίου Πέτρου για τις μισές μέρες στο Ειδικό Σχολείο Τούμπας, δημιουργώντας νέο πρόβλημα, μιας και έτσι μένουν χωρίς εκπαιδευτικό τα παιδιά του Αγίου Πέτρου.
Αν αυτό δεν αποτελεί απαξίωση και υποβάθμιση της Ειδικής Αγωγής στο Νομό, τότε τι αποτελεί; Και όλα αυτά, την ώρα που ακόμα υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού σε Τμήματα Ένταξης και στην Παράλληλη Στήριξη. Η απάντηση μάλιστα της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ΠΕ Κιλκίς, ότι «εμείς δηλώνουμε τα κενά στο Υπουργείο, αλλά και πάλι οι εκπαιδευτικοί δεν θέλουν να έρθουν στην Παιονία ή παραιτούνται λόγω της απόστασης» αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση.
 Αλήθεια δε γνωρίζει η Διεύθυνση ποιες πολιτικές επιλογές, αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχουν διαμορφώσει αυτό το δυστοπικό τοπίο, στην Εκπαίδευση της Ειδικής Αγωγής;
 Δεν γνωρίζει ότι οι προσλήψεις προσωπικού γίνονται με το σταγονόμετρο, με βάση τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και όχι με βάση τις πραγματικές εκπαιδευτικές και μορφωτικές ανάγκες των μαθητών; Ότι κενά υπάρχουν ακόμα και στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο σε ακριτικές περιοχές;
 Δεν γνωρίζει ότι στην Ειδική Αγωγή οι προσλήψεις γίνονται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα με αναπληρωτές, τους οποίους καλούν ακόμα και το Μάρτιο να αναλάβουν υπηρεσία;
 Δεν γνωρίζουν ότι οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι της Ειδικής Αγωγής, βρίσκονται σε μια διαρκή ομηρία και σε ένα διαρκές τρεχαλητό από τόπο σε τόπο με τεράστιο οικονομικό και προσωπικό – οικογενειακό κόστος; Και ότι έχουμε ακόμα και παραιτήσεις, γιατί το να πας στη δουλειά κοστίζει περισσότερο απ’ όσο είναι ο μισθός;
Κυβέρνηση, Υπουργείο Παιδείας, Διεύθυνση Εκπαίδευσης αντί να αναλάβουν την ευθύνη τους και να καλύψουν το σύνολο των αναγκών των μαθητών με την πλήρη στελέχωση των σχολείων με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, για άλλη μια φορά επιδιώκουν να ρίξουν το βάρος της στήριξης των μαθητών στην αυτοθυσία και την οικονομική επιβάρυνση εκπαιδευτικών και γονιών.
Χρόνια τώρα τα Γενικά και τα Ειδικά Σχολεία της χώρας υποφέρουν από μία εκπαιδευτική πολιτική η οποία δεν καθορίζεται από τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών αλλά από τις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας. Εν έτει 2023 υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για σύγχρονες δομές Ειδικής Αγωγής με σύγχρονους ειδικά διαμορφωμένους χώρους που θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια πετυχημένη εκπαιδευτική διαδικασία, για αίθουσες διδασκαλίας με σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό και ειδικό παιδαγωγικό υλικό, για σχολεία στελεχωμένα με μόνιμο προσωπικό που δεν θα αλλάζει κάθε χρονιά επιτείνοντας την αγωνία και την ανασφάλεια των μαθητών.
Κυβέρνηση, Υπουργείο Παιδείας, Διεύθυνση Εκπαίδευσης να πάρουν τώρα θέση για το ζήτημα. Δεν έχουν δικαίωμα να παίζουν με τις ανάγκες των παιδιών! Τέρμα πια με την κοροϊδία!
Εδώ και τώρα:
 Να προσληφθεί όλο το αναγκαίο προσωπικό για το Ειδικό Σχολείο Γουμένισσας (Τούμπας) και Κιλκίς, για την κάλυψη όλων των κενών στα Τμήματα Ένταξης και στην Παράλληλη Στήριξη με αναλογία 1 εκπαιδευτικός για 1 μαθητή, όπως απαιτείται με βάση τα επιστημονικά και παιδαγωγικά κριτήρια.
 Να επιστρέψει η συναδέλφισσσα στο σχολείο που τοποθετήθηκε από την αρχή της χρονιάς, για να λειτουργεί το Τμήμα Ένταξης του Αγίου Πέτρου, όπως απαιτείται για το καλό των μαθητών του σχολείου.
 Να μονιμοποιηθούν όλοι οι αναπληρωτές που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση. Να καλυφθούν όλες οι εκπαιδευτικές ανάγκες από μόνιμους εκπαιδευτικούς.

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών
26/1/2023

Σχετικές δημοσιεύσεις