Πρόσκληση ΕΦΑ Κιλκίς σε μία πρωτότυπη αρχαιολογική περιήγηση

H Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς οργανώνει την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022 μία πρωτότυπη αρχαιολογική περιήγηση στη Βάθη, στην κοιλάδα του Γαλλικού ποταμού, με σκοπό να γνωρίσουμε τον σημαντικό ορυκτό και αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής των Κρουσσίων. Διερευνούμε τη διάδραση και τη συμβολή του ορυκτού πλούτου της περιοχής (χρυσός, άργυρος, μόλυβδος, χαλκός και τα οξείδιά του, σιδηροπυρίτης κ.ά.) στην ανάπτυξη των κοινωνιών της αρχαιότητας, με επίκεντρο την αρχαία πόλη στο Παλατιανό.
Θα συνοδοιπορήσουμε με τον δρ Βασίλη Μέλφο, Καθηγητή Κοιτασματολογίας-Γεωχημείας (Τομέας Ορυκτολογίας, Πετρολογίας, Κοιτασματολογίας, Τμήμα Γεωλογίας, ΑΠΘ) και τον ορυκτολόγο-υπ. δρ του ΑΠΘ κ. Χρήστο Στεργίου, MSc. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν μεταλλευτικές στοές και τα κοιτάσματα της περιοχής.
Στη συνέχεια με τη συνοδεία των αρχαιολόγων της ΕΦΑ Κιλκίς θα περιηγηθούμε στην αρχαία πόλη στο Παλατιανό, απολαμβάνοντας το φυσικό και αρχαιολογικό τοπίο. Επίσης, θα υπάρξει χρόνος για την ανταλλαγή απόψεων.
Το πρόγραμμα της δράσης:
08:00 αναχώρηση λεωφορείου από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
09:00 άφιξη στην πόλη του Κιλκίς, Πλατεία Ειρήνης
09:30 άφιξη στην Βάθη – βιωματική δράση
11:00 άφιξη στον αρχαιολογικό χώρο Παλατιανού – διάλειμμα για καφέ
11:30 περιήγηση στην αρχαία πόλη
13:30 ελαφρύ γεύμα με συνοδεία ελληνικής μουσικής
15:00 αναχώρηση για Θεσσαλονίκη
Η δράση αποτελεί μέρος του έργου «Ευρωπός-Παλατιανό-Στόβοι: Ευρωπαϊκές πολιτιστικές αξίες του παρελθόντος και του μέλλοντος», που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «INTERREG IPA CBC Ελλάδα – Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας 2014-2020», με τέσσερις εταίρους, μεταξύ των οποίων και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς.
Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι 50 άτομα. Η συμμετοχή τους θα είναι δωρεάν. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.
Για την συμμετοχή σας απαιτείται προεγγραφή, μέχρι την Δευτέρα 16/05/2022, εκτός Σ/Κ, και ώρες 08:00 – 15:00, στο τηλ. 23410 77 661, κα Ελευθερία Τιλκερίδου.

Σχετικές δημοσιεύσεις