Δήλωση Βασιλακάκη για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σχεδόν 200 χρόνια μετά την επανάσταση εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τα συμπεράσματα και τα διδάγματα παραμένουν επίκαιρα για το σήμερα και το αύριο.
Η ιστορία επιβεβαιώνει ότι η ανθρώπινη πρόοδος περνάει μέσα από την ταξική πάλη, του νέου με το παλιού, του καταπιεσμένου με τον καταπιεστή του.
Σήμερα, ο προοδευτικός ρόλος της αστικής τάξης έχει πια εξαντληθεί. Η ίδια αυτή τάξη των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των μεγαλεμπόρων και μεγαλοξενοδώχων, παίζει αντιδραστικό ρόλο στην εξέλιξη της κοινωνίας. Και αυτό εκφράζεται σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, αλλά κυρίως στο γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού είναι αυτή που εργάζεται και παράγει τον πλούτο της κοινωνίας, ενώ αυτός πηγαίνει στα χέρια μιας χούφτας μεγάλων επιχειρηματιών και ομίλων. Αυτό αποτελεί αιτία όλων των φαινομένων στην κοινωνική μας ζωή, όπου ενώ η ανθρωπότητα με την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να προλάβει, να λύσει, να προστατευτεί αποτελεσματικότερα μπροστά σε σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές, ασθένειες, αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, ανεργία, φτώχεια, εξαθλίωση κτλ., αυτό δεν συμβαίνει.
Ειδικά οι φετινές συνθήκες, με την πανδημία του Κορωναϊού, επιβεβαιώνουν το παραπάνω με τον πιο άσχημο τρόπο. Την ώρα που υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να έχουμε ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας, πλήρως στελεχωμένο με το αναγκαίο προσωπικό, με επαρκή εξοπλισμό και μέσα, με ένα εκτεταμένο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με Κέντρα Υγείας, Αγροτικά Ιατρεία, οικογενειακούς γιατρούς, δωρεάν πρόσβαση στο φάρμακο για όλους, με γιατρούς εργασίας και μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους, αυτές δεν πραγματοποιούνται.
Ποιος μπαίνει εμπόδιο γι’ αυτό; Η κατεύθυνση του «κόστους – οφέλους» που μετράει τις ανθρώπινες ζωές με όρους οικονομίας, η εμπορευματοποίηση της υγείας που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση και το λαό να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για την εξασφάλιση της υγείας του, η ανταγωνιστικότητα που οδηγεί στην παραγωγή με βάση το κέρδος και όχι τις λαϊκές ανάγκες.
Γι’ αυτό, όσο και αν ο ιός «χτυπάει» όλους τους ανθρώπους, οι εργαζόμενοι και ο λαός είναι αυτοί που πλήττονται και την πληρώνουν περισσότερο.
Γι’ αυτό και η «ομοψυχία» στην οποία καλεί η κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα και οι εκπρόσωποί τους στην Τοπική Διοίκηση είναι υποκριτική. Ζητούν ομοψυχία για να πληρώσει ο λαός και αυτή την κρίση.
Το παραπάνω επιβεβαιώνει τόσο η άρνηση της κυβέρνησης να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα της υγείας για να αντιμετωπίσει την πανδημία, όσο και ότι τη μερίδα λέοντας από τις κρατικές ενισχύσεις θα τις πάρουν οι μεγάλες επιχειρήσεις και όχι οι εργαζόμενοι, καθώς και από το γεγονός ότι ο υπουργός εργασίας έδωσε το ελεύθερο σε επιχειρηματίες για το επόμενο εξάμηνο να καταβάλουν το μισό μισθό, απασχολώντας το μισό προσωπικό για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις. Οι εργαζόμενοι, όμως, πώς θα επιβιώσουν;
Τιμάμε την επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821 και συνολικά τους αγώνες του λαού μας, μένοντας δυνατοί, χωρίς να φιμωνόμαστε και να σιωπούμε, διεκδικώντας την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Μαζί θα τα καταφέρουμε!

Πολύκαστρο, 25/3/2020

Σχετικές δημοσιεύσεις