Πυρκαγιά σε Δασική περιοχή της Τ.Κ. Κάρπης του Δήμου Παιονίας

Πρόκειται για πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 21 – 03 – 2020 & Ω/10:40, σε ιδιόκτητα καστανοτεμάχια που βρίσκονται στη δασική περιοχή όρους Πάικου και σε απόσταση πέντε (5) χλμ. περίπου Β – ΒΔ του οικισμού Κάρπης του Δήμου Παιονίας, στη θέση με τοπωνύμιο «ΛΕΚΑ – ΠΡΟΥΝ». Η πυρκαγιά κατά την εξέλιξη της επεκτάθηκε σε παρακείμενα καστανοτεμάχια ξένων ιδιοκτησιών και σε δάσος αυτοφυής οξιάς με αραιή μίξη από κέδρα, με παχύ φυλλοτάπητα και φτέρες, ιδιοκτησίας Δήμου Παιονίας (πρώην Κοινότητας Κάρπης). Κάηκαν υπόροφος και φυτικά υπολείμματα, πρέμνα και φυλλοτάπητας συνολικής έκτασης εκατόν είκοσι (120) στρεμμάτων περίπου. Επίσης προκλήθηκαν ζημιές στο δίκτυο του συστήματος άρδευσης (λάστιχα ποτίσματος). Η αιτία της ανωτέρω πυρκαγιάς οφείλεται σε «αμελή» συμπεριφορά ιδιοκτήτη καστανοτεμαχίου ο οποίος στην προσπάθειά του να καθαρίσει τα φυτικά υπολείμματα που προέκυψαν από τις καλλιεργητικές του εργασίες, έβαλε φωτιά με χρήση γυμνής φλόγας σε σωρό που σχημάτισε χωρίς να λάβει τα απαιτούμενα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα, με αποτέλεσμα τις προαναφερόμενες ζημιές. Ο ανωτέρω ιδιώτης συνελήφθη από όργανα της Π.Υ. Γουμένισσας και παραπέμφθηκε, με την αυτόφωρη διαδικασία, στην κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κιλκίς. Η προανάκριση διενεργείται από το Ανακριτικό Γραφείο της Π.Υ. Γουμένισσας.
: Για την αντιμετώπιση του συμβάντος, κινητοποιήθηκε η Π.Υ. Γουμένισσας με τέσσερα (4) πυροσβεστικά οχήματα (τρία υδροφόρα & ένα επιβατικό), δέκα τρείς (13) πυροσβέστες ενώ υπήρξε ενίσχυση και από άλλες όμορες Υπηρεσίες. Συγκεκριμένα από την Π.Υ. ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς με ένα (1) πυροσβεστικό υδροφόρο όχημα και έναν (1) Πυροσβέστη, την Π.Υ. Γιαννιτσών με ένα (1) πυροσβεστικό υδροφόρο όχημα και δύο (2) Πυροσβέστες όσο και από την ΔΙ.Π.Υ.Ν. Θεσσαλονίκης με ένα (1) πυροσβεστικό υδροφόρο όχημα και δύο (2) Πυροσβέστες.
Η ύπαρξη ισχυρών κλίσεων στο έδαφος, της πυκνής βλάστησης αλλά και της παρατεταμένης ανομβρίας δυσκόλεψαν την επιχείρηση της κατάσβεσης από τις επίγειες δυνάμεις, που προέβησαν στην ανάπτυξη μεγάλων εγκαταστάσεων «χαμηλής πίεσης» (μήκους 1.000 μέτρων) χρησιμοποιώντας σωλήνες 25mm ενώ παράλληλα έκαναν χρήση κι άλλων χειρονακτικών και σκαπτικών εργαλείων (τσάπες, σκαπάνες, φτυάρια και αλυσοπρίονα). Σε όλο το «έργο» της κατάσβεσης, συμμετείχαν ενεργά ιδιοκτήτες των καστανοτεμαχίων μαζί με τον Πρόεδρο του Δασικού Συνεταιρισμού Κάρπης καθώς επίσης και δύο (2) μέλη της Εθελοντικής Ομάδας του Κυνηγετικού Συλλόγου Παιονίας «ΤΟ ΠΑΪΚΟ» επανδρώνοντας ένα (1) αγροτικό όχημα τύπου pick – up. Την επιχείρηση κατάσβεσης συντόνιζε ο Διοικητής της Π.Υ. Γουμένισσας μαζί με τον Υποδιοικητή της Π.Υ. Κιλκίς.

Γουμένισσα 24 Μαρτίου 2020

Ο Δ ι ο ι κ η τ ή ς

ΧΡΗΣΤΟΣ Ι. ΓΚΑΝΤΙΔΗΣ
Αντιπύραρχος

Σχετικές δημοσιεύσεις