Ο μπακαλιάρος του Ευαγγελισμού!

Διπλή εορτή η 25η Μαρτίου!!!
Γιορτάζουμε την έναρξη της Επανάστασης του 1821 και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.
Γιατί όμως τρώμε μπακαλιάρο κάθε 25η Μαρτίου;
Μέσα στη Σαρακοστή που νηστεύομε η Εκκλησία επέτρεψε να υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις όπου μπορούμε να τρώμε και ψάρι. Μία από αυτές τις γιορτές είναι και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου που παραδοσιακά συνηθίζεται εκείνη την ημέρα να τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά και η άλλη είναι η Κυριακή των Βαΐων. Στους αιώνες ο μπακαλιάρος έγινε αιτία πολέμων για τον έλεγχο των ψαρότοπων και της αγοράς. Το σημαντικό ωστόσο είναι ότι, ενώ κάποτε οι ωκεανοί ήταν γεμάτοι μπακαλιάρους, σήμερα ο αριθμός των αλιευμάτων έχει μειωθεί τρομακτικά. Ιστορικά εκείνοι που έστελναν στην Ελλάδα μεγάλες ποσότητες μπακαλιάρου ήταν οι Άγγλοι οι οποίοι τον αντάλλασσαν με σταφίδες.
Συνταγή μπακαλιάρου με σκορδαλιά!!!
Υλικά:
1 κιλό μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο
1 κουτάκι (330 ml) μπύρα
2 κούπες αλεύρι
αλάτι
λάδι για το τηγάνισμα
λίγο αλεύρι για το πανάρισμα
Εκτέλεση
Ξαρμυρίζουμε 24 ώρες τον μπακαλιάρο, αφού αφαιρέσουμε το δέρμα και τον κόψουμε σε κομμάτια. Αλλάζουμε το νερό 3-4 φορές κατά τη διάρκεια του ξαρμυρίσματος. Βγάζουμε τον μπακαλιάρο από το νερό και τον σφίγγουμε με τα χέρια μας να στραγγίσουν καλά όλα τα υγρά που τυχόν κρατάει. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τις 2 κούπες αλεύρι, το ανάλογο αλάτι και όση μπύρα χρειαστεί (σχεδόν όλο το κουτί). Ανακατεύουμε καλά τα υλικά, μέχρι να γίνει ένας ελαφρύς χυλός. Για να τηγανίσουμε τον μπακαλιάρο, ζεσταίνουμε μπόλικο σπορέλαιο σε τηγάνι και αφού περάσουμε πρώτα τα κομμάτια από αλεύρι, τα βουτάμε μέσα στο χυλό και τα τηγανίζουμε στο καυτό λάδι, μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές. Βάζουμε τα έτοιμα κομμάτια σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να απορροφηθούν τα πολλά λάδια και σερβίρουμε με σκορδαλιά.
Σκορδαλιά με πατάτα
1 κιλό πατάτες βρασμένες
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 φλ.τσ. ελαιόλαδο
1 1/2 λεμόνι, το χυμό
1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι
Αφού βράσουμε τις πατάτες και καθαρίσουμε, τις περνάμε ακόμα ζεστές από τη μηχανή του πουρέ. Καθαρίζουμε τα σκόρδα και αφαιρούμε από κάθε σκελίδα το πράσινο φύτρο, για να γίνει πιο εύπεπτη. Λιώνουμε το σκόρδο κοπανίζοντας σε γουδί ή με το ειδικό εργαλείο. Προσθέτουμε στο γουδί την πατάτα, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι λευκό ανακατεύοντας το μείγμα προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο και το λεμόνι, μέχρι ν’ αποκτήσει την υφή που θέλουμε. Διαφορετικά, βάζουμε την λιωμένη πατάτα, το μαϊντανό και το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι στο μπλέντερ και χτυπάμε τη σκορδαλιά, προσθέτοντας λίγο λίγο το λάδι και όταν αρχίσει να γίνεται αλοιφή, ρίχνουμε όσο λεμόνι θέλουμε. Τέλος, δοκιμάζουμε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι.
Καλοφάγωτο, Χρόνια Πολλά σε όλους και του χρόνου να ‘μαστε καλά!

Σχετικές δημοσιεύσεις