Εκδρομή στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Βυζίτσης Βόλου

Ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Τρύφων» Γουμένισσας διοργανώνει μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή, στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Βυζίτσης Βόλου, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019 με ώρα αναχώρησης 6:30 το πρωί, από τα γραφεία του Συλλόγου (έναντι πρώην Δημαρχείου Γουμένισσας). Πρόκειται για την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Βυζίτσης, του 18ου αιώνος, στην οποία προσφάτως, με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, εγκαταστάθηκε η πρώτη Μοναχή, η αδελφή Μαρκέλλα. Θα τελεστεί αρτοκλασία υπέρ υγείας των μελών του συλλόγου. Εν συνεχεία επίσκεψη στην πόλη του Βόλου.

Τιμή εισιτηρίου: 15€
Περισσότερες πληροφορίες
Νίκη Τοσιλιάνη/κιν:+306972546971

Η Βυζαντινή μονή του τιμίου Ιωάννη προδρόμου βρίσκεται στη Βυζίτσα πηλίου 31 χιλιόμετρα από το Βόλο, σε υψόμετρο 550μετρα μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο. Η μονή του Αγίου Ιωάννου χρονολογείται από το 18ο αιώνα, κτίστηκε από τον Ηπειρώτη Δήμο Ζαπανιώτη το 1789. Έχει εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο άμβωνα και πανέμορφες τοιχογραφίες που διατηρούνται μέχρι και σήμερα.
Η μονή τα χρόνια εκείνα λειτουργούσε σαν αντρική μονή και αργότερα σαν προαιρετική. Λειτουργούσε μόνο τις Κυριακές, σε γιορτές και στη μνήμη του αγίου στης 29 Αυγούστου. Δίπλα στο μοναστήρι υπάρχει και παρεκκλήσι των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού που κάθε χρόνο στη μνήμη τους τελείται Λειτουργεία.
Μέχρι το 2000 η μονή του Αγίου Ιωάννου λειτουργούσε μετά παρέμεινε κλειστή και Λειτουργούσε μόνο στη μνήμη του Αγίου στις 29 Αυγούστου όπου και γίνεται μέχρι και σήμερα η φάβα από κουκιά. Αυτό το έθιμο γίνεται από τα παλιά χρονιά. Είναι μια παράδοση που ακόμη τιμάται και πηγαίνει από γενιά σε γενιά. Από τα παλιά χρόνια πλήθος κόσμου έρχεται στο Θρησκευτικό πανηγύρι για να προσκυνήσει την θαυματουργική εικόνα του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου.
Μετά από μεγάλη σκέψη αποφασίστηκε από την Μητρόπολη Δημητριάδος και από τους κατοίκους του χωριού να εγκατασταθούν μοναχές και να επαναλειτουργήσει σαν γυναικεία κοινοβιακή μονή. Έτσι το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου ξαναλειτουργεί σαν μονή και περιμένουμε με τη βοήθεια του Αγίου Ιωάννου το μοναστήρι μας να γεμίσει με κόσμο.

Σχετικές δημοσιεύσεις