Εκδηλώσεις Μνήμης στον Ευρωπό

Εταιρεία Μικρασιατικών Σπουδών και Ερευνών Ευρωπού

Σας προσκαλούμε να τιμήσουμε μαζί το ιερό μνημόσυνο – εκδήλωση που θα πραγματοποιήσουμε την Κυριακή 23 Ιουνίου 2019 στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ευρωπού για τις ψυχές των προγόνων μας που θυσιάστηκαν στις Aλησμόνητες Πατρίδες: Φούλατζικ Μικράς Ασίας και Τσαντώ Ανατολικής Θράκης.

Πρόγραμμα Εκδηλώσης
7.00 π.μ. – 10.15 π.μ. Στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου
– Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου
Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ.κ. Δημητρίου

10.20 π.μ. – 10.50 π.μ. Στο Μνημείο Σφαγιασθέντων
– Επιμνημόσυνη δέηση
– Τήρηση ενός λεπτού σιγής
– Κατάθεση Στεφανιών
– Απόδοση Εθνικού Ύμνου

11.00 π.μ. – 12.00 το μεσημέρι Στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας
– Χαιρετισμοί επισήμων
– Ομιλία από τον Ιστορικό κ. Ζαφειρίδη Κωνσταντίνο με θέμα: «Η Γενοκτόνος Πολιτική των Τούρκων τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα».
– Κέρασμα

«….Μέσα στην εκκλησιά του ΑηΓεώργη ήταν μαζεμένοι ως τριακόσιοι άνδρες και αγόρια από δεκατεσσάρων χρόνων και απάνω έκλαιαν και προσεύχονταν και μαζεύονταν στο γέρο εβδομηντάρη παπα Φίλιππα να βρουν παρηγοριά και να τους μεταλάβει. Αυτός όμως είχε κομμένη τη μιλιά και ήταν αδύνατο να μιλήσει. Μέσα στην εκκλησιάν ήρθε τότε ο ίδιος ο Κεμάλ του Καραμουσάλ, εκαβαλίκεψε τον παπα Φίλιππα που του είχαν περάσει στο στόμα δύο Τούρκοι χαλινάρι από σχοινί και άρχισε να τον τραβά έτσι καβάλα έξω από την εκκλησιά. Ο παπαΦίλιππας έπεσε κάτω λιποθυμημένος και ο Κεμάλ τότε του έβγαλε με το μαχαίρι του το ένα του μάτι και ύστερα διάταξε και τον έσυραν έξω από την εκκλησιά. Ύστερα είδαμε από τις χαραμάδες που είχαν οι κλεισμένες πόρτες της εκκλησιάς να ρίχνουν πετρέλαιο στις πόρτες και να ανάβουν σπίρτα για να βάλουν φωτιά. Μια φωνή βγήκε τότε.
– Καιόμαστε, καιόμαστε, βάλανε φωτιά….»

(Μαρτυρία του Παύλου Μπαλίδη στον Φ.Κ., απεσταλμένο δημοσιογράφο της εφημερίδας «ΕΜΠΡΟΣ» της Αθήνας, τον Απρίλιο του 1921 στη Νικομήδεια, περιγράφονταςτο Ολοκαύτωμα του Φουλατζικιού της Τρίτης23 Ιουνίου 1920)

Σχετικές δημοσιεύσεις