Μεγάλη Παρασκευή στη Γουμένισσα

Ο εορτασμός του Πάσχα στη Γουμένισσα είναι μια εμπειρία μοναδική, τελείως διαφορετική απ’ ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα και πρωτόγνωρη για τους επισκέπτες της ιστορικής έδρας του Δήμου Παιονίας. Τη Μεγάλη Παρασκευή στις 3:00 το απόγευμα πραγματοποιείται η Αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης του Χριστού στο Ιερό Κοινόβιο του Οσίου Νικοδήμου Πενταλόφου Γουμένισσας.
«Η ζωή εν τάφω…»
«Η ζωή εν τάφω κατετέθης, Χριστέ, και αγγέλων στρατιαί εξεπλήττοντο, συγκατάβασιν δοξάζουσαι την σήν…»

. Τη Μεγάλη Παρασκευή κορυφώνεται το Θείο Δράμα. Είναι η ημέρα των Παθών του Ιησού. Ημέρα απόλυτης αργίας και νηστείας, αφιερώνεται στην Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και στην Ακολουθία του Επιταφίου. H Μεγάλη Εβδομάδα σ’ όλη την Ελλάδα κυριαρχείται από τις ακολουθίες, τη νηστεία και την αναμονή της Ανάστασης.

Σας προτείνουμε να αφήσετε την πόλη και να ‘ρθετε στη Γουμένισσα. Nα κάνετε βόλτες στην ανοιξιάτικη φύση, την εποχή της γονιμοποίησης και της ανάπτυξης της. Nα μυρίσετε τα αρώματα της. Μακριά από τη μουντάδα των μεγαλουπόλεων, το φως του ήλιου αναδεικνύει τα χρώματα της φύσης του Πάικου. Tο λευκό, το κίτρινο, το μωβ και το πράσινο των αγριολούλουδων, το μπλε του ουρανού και το πράσινο του βουνού δένει με την πέτρα των μοναστηριών. Nα επισκεφθείτε τα μοναστήρια της Γουμένισσας το Ι.Κ. Οσίου Νικοδήμου Πενταλόφου, του Αγίου Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Γρίβας Γουμένισσας και την Ιερά Μονή Παναγία Γουμένισσας. Να μιλήσετε με τους μοναχούς. Nα περπατήσετε τα γραφικά μακεδονίτικα στενά της Γουμένισσας. Nα βρείτε τις ταβέρνες που έχουν βγάλει τραπεζάκια έξω και κάτω απ’ τα πλατάνια, να δοκιμάσετε τα πεντανόστιμα νηστίσιμα φαγητά και να πιείτε γουμενισσιώτικο κρασί και τσίπουρο στην καλύτερη του περίοδο.

H Μεγάλη Παρασκευή, είναι η μέρα των Επιτάφιων. Στη Γουμένισσα, (όπως και σε όλη την Ελλάδα), κάθε εκκλησία βγάζει το δικό της Επιτάφιο και τους περιφέρει στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Μόνο που εδώ η παρουσία των ξακουστών χάλκινων Γουμένισσας, των χορωδιών των συλλόγων της πόλης μας και των χιλιάδων Γουμενισσιωτών και ξένων επισκεπτών, δίνει άλλη διάσταση στη βαριά τούτη μέρα. Οι Επιτάφιοι συναντώνται αρχικά στην πλατεία 23ης Οκτωβρίου και καταλήγουν στην πλατεία Θ. Ζελέγκου. Πρώτα βγαίνει ο Επιτάφιος της Παναγίας της Γουμένισσας από την Ιερά Μονή Παναγίας Γουμένισσας, για να ακολουθήσει το εκκλησάκι Αγίου Σάββα του Νοσοκομείου Γουμένισσας και τελευταίος βγαίνει ο επιτάφιος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Γουμένισσας. Στη Γουμένισσα επίσης γίνεται το μοναδικό πανελλαδικά έθιμο το σήκωμα των επιτάφιων στα ακροδάχτυλα των νεαρών πιστών που περιφέρουν τους επιτάφιους.

Σχετικές δημοσιεύσεις