Κινητοποίηση Σωματείων και Φορέων Ν.Κιλκίς για Υγεία και Παιδεία

ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ!
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ!

 Την Τρίτη 2 Απριλίου, στις 6:30 μ.μ., στην Πλατεία Ειρήνης
διαδηλώνουμε όλοι οι Κιλκισιώτες και οι Κιλκισιώτισσες για:
 Πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου ιατρικού και λοιπού προσωπικού στα Νοσοκομεία Κιλκίς και Γουμένισσας, με μόνιμη και πλήρους απασχόληση σχέση εργασίας.
 Άμεση πρόσληψη του απαραίτητου ιατρικού προσωπικού για τη λειτουργία σε 24ωρη βάση του αξονικού τομογράφου του Νοσοκομείου Κιλκίς.
 Επισκευή και συντήρηση των κτιρίων των δύο Νοσοκομείων του νομού. Ανανέωση του εξοπλισμού των δωματίων.
 Αγροτικά Ιατρεία εξοπλισμένα με γιατρούς και εξοπλισμό ώστε να μπορούν να προσφέρουν ΠΦΥ.
 Δημιουργία Κέντρων Υγείας εξοπλισμένα και στελεχωμένα για κάθε Δημοτική Ενότητα.
 Πρόσληψη μόνιμου πλήρους απασχόλησης εκπαιδευτικού προσωπικού.
 Επισκευή και συντήρηση όλων των σχολικών κτιρίων του νομού.
 Έλεγχος της αντισεισμικότητας και της στατικότητας όλων των σχολικών κτιρίων του νομού.
 Κατασκευή νέου Δημοτικού Σχολείου, Νηπιαγωγείου, Γυμνασίου και Λυκείου στην πόλη του Κιλκίς και στο Πολύκαστρο.
 Ίδρυση Δημοτικών Παιδικών Σταθμών εκεί που υπάρχουν ανάγκες, όπως στην πόλη του Κιλκίς, στο Πολύκαστρο, στη Δημοτική Ενότητα Πικρολίμνης κ.α.
Στις 13/3 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ΕΚ Κιλκίς σύσκεψη εργατικών σωματείων και φορέων, για τα οξυμμένα προβλήματα στην Υγεία και την Παιδεία στο νομό Κιλκίς.
Στη σύσκεψη αυτή επιβεβαιώθηκε η δραματική πραγματικότητα που ζει ο λαός του Κιλκίς και αποφασίστηκε ότι χρειάζεται να παρθούν μέτρα και πρωτοβουλίες για να ανακοπεί αυτή η κατασταση.
Στα ζητήματα της ΥΓΕΙΑΣ η κατάσταση είναι πλέον οριακή. Ο νομός έχει 2 νοσοκομεία, αλλά υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς και σε προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες και συχνά να απευθύνονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την τσέπη τους και για την υγεία τους. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η ύπαρξη ενός και μοναδικού αξονικού τομογράφου στο Νοσοκομείο Κιλκίς, ο οποίος όμως δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, γιατί δεν υπάρχει όλο το 24ωρο κατάλληλο ιατρικό προσωπικό. Μεγάλα είναι και τα προβλήματα με το κτιριακό των δύο Νοσοκομείων, όπου τα κτίρια είναι πολύ παλιά, απαιτείται συντήρηση, όπως απαιτείται και αντικατάσταση στον εξοπλισμό των δωματίων. Ενώ δεν πρέπει να προσπερνάται το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης του Νοσοκομείου προέρχεται από δωρεές και χορηγίες, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις τα οχήματα του ΕΚΑΒ. Επίσης, σε ότι αφορά το κομμάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σοβαρή είναι η κατάσταση με τα Αγροτικά Ιατρεία όπου με την έλλειψη εξοπλισμού λειτουργούν απλώς ως γραφεία συνταγογράφησης, καθώς και των «ανύπαρκτων» Κέντρων Υγείας στο νομό.
Στα ζητήματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ δεν μπορούν να κρυφτούν τα μεγάλα ποσά που ξοδεύουν οι γονείς από την πρώτη μέρα έναρξης του σχολικού έτους για την εκπαίδευση των παιδιών τους, από το Νηπιαγωγείο ακόμα. Δεν μπορούν να κρυφτούν τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα, που έχουν οδηγήσει τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και στη μεταφορά σχολείων και αιθουσών. Όπως δεν μπορούν να κρυφτούν και τα σοβαρά προβλήματα στη συντήρηση των κτιρίων. Ακόμα, τα υπεράριθμα τμήματα – κατά βάση στο Κιλκίς και στο Πολύκαστρο – και οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς συμπληρώνουν το παζλ της υποτιθέμενης «κανονικότητας» στην εκπαίδευση. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεφύγει από κανέναν το γεγονός ότι και στο Κιλκίς και την Παιονία, δεν είναι λίγα τα βρέφη και τα νήπια έως τριών ετών που δεν πηγαίνουν σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, καθώς και τα παιδιά με ειδικές ανάγκες που μένουν εκτός του εκπαιδευτικού συστήματος.
Δεν μπορούμε να ζούμε άλλο με μειωμένες τις απαιτήσεις
για την Υγεία μας και την Μόρφωση των παιδιών μας.
Την ίδια ώρα που η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, μας λένε ότι δεν υπάρχουν πόροι και κονδύλια και ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία:
 Η Ελλάδα συνεχίζει να είναι η δεύτερη χώρα μετά τις ΗΠΑ που δίνει το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ της (2,2%) για τους ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς.
 Η κυβέρνηση με αναπτυξιακούς νόμους και προγράμματα, επιδοτεί με εκατομμύρια ευρώ τους βιομήχανους για να κάνουν επενδύσεις. Του φοροαπαλλάσει και επιδοτεί τα ασφαλιστικά ταμεία των νέων εργαζόμενων. Οι εφοπλιστές συνεχίζουν αγοράζουν αφορολόγητο πετρέλαιο πέρα από όλα τα άλλα προνόμοιά τους. Οι τράπεζες «σώζονται» κάθε τρεις και λίγο από τα χρήματα του λαού.
 Επιπλέον, η κυβέρνηση, αυτές τις μέρες, χάρισε 20 εκ. ευρώ στους φαρμακοβιομήχανους, αυξάνοντας παράλληλα τις τιμές αναφοράς των φαρμάκων και μείωσε από το 15% στο 10% τη φορολογία στα μερίσματα των επιχειρηματικών ομίλων.
 Παράλληλα, οι πολλές βιομηχανίες – και εδώ στο Κιλκίς – έχουν δεκάδες εκατομμύρια κέρδη κάθε χρόνο, από την δουλειά των εργατών.
Εδώ «κρύβονται» τα κονδύλια που δεν επιστρέφονται στο λαό για να καλύψουν τις ανάγκες μας. Αντίθετα, εμείς και οι οικογένειές μας, καλούμαστε να πληρώνουμε συνεχώς παλιούς και νέους άμεσους και έμμεσους φόρους. Μόνο για το 2019 η φορολογία στα λαϊκά νοικοκυριά θα αυξηθεί κατά 1 δις. ευρώ.
Να γίνει υπόθεση δική μας
η Υγεία και η Μόρφωση που θα έχουμε εμείς και τα παιδιά μας!
Για αυτούς τους λόγους η ανάγκη ΤΩΡΑ να βγει ο λαός του νομού στο προσκήνιο και να διεκδικήσει την Υγεία και την Παιδεία που μας αξίζει είναι επιτακτική.
Με αποφάσεις όλων των Σωματείων και φορέων του νομού, μπορούμε την Τρίτη 2 Απριλίου, στις 6:00 μ.μ., στην Πλατεία Ειρήνης, στο Κιλκίς, να δώσουμε όλοι μαζί μία δυνατή απάντηση ότι δεν θα κοιτάμε με σκυμμένο το κεφάλι να χειροτερεύει η ζωή μας. Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες και διεκδικούμε Δημόσια Δωρεάν Υγεία και Παιδεία για όλο το λαό.

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Κιλκίς, Σύλλογος Γυναικών Κιλκίς (μέλος της ΟΓΕ)

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ Γ.Ν.ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ

Το σωματείο εργαζομένων του Γ.Ν.Γουμένισσας θα ήθελε να σας ενημερώσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κατά τη λειτουργία του, τα οποία εδώ και χρόνια έχουμε γνωστοποιήσει και συζητήσει με στελέχη κομμάτων πολιτικούς φορείς και κυρίως με την ηγεσία του υπουργείου υγείας. Έχουν επιδοθεί και γραπτώς στις 26/11/2015 στον διοικητή της 4ης ΥΠΕ κο Πλωμαρίτη. Από το 2015 τα νοσοκομεία Κιλκίς και Γουμένισσας είναι διασυνδεόμενα με συνέπεια να υποβαθμίζεται η λειτουργία του Γ.Ν.Γουμένισσας ποικιλοτρόπως. Έχοντας κοινό ΑΦΜ κοινές παραγγελίες , προμήθειες γίνεται άνιση κατανομή της χρηματοδότησης εις βάρος του Γ.Ν.Γουμένισσας που οδηγεί στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας ( π.χ. έλλειψη υλικών, αντιδραστηρίων στο μικροβιολογικό, ειδών υγιεινής, )
Η μοναδική παιδίατρος μετακινείται για εφημερίες στο Κιλκίς όποτε κριθεί απαραίτητο από τη διοίκηση αφήνοντας ακάλυπτα τα 3.500 παιδιά της περιοχής.
Ο γυναικολόγος που κατείχε θέση στο Γ.Ν.Γουμένισσας έφυγε και η θέση είναι κενή , ενώ το τακτικό γυναικολογικό ιατρείο πλέον δε λειτουργεί ούτε με ειδικευόμενο γυναικολόγο που ερχόταν από το Κιλκίς.
Υπάρχουν κενές θέσεις ιατρών Ε.Σ.Υ. και ειδικευόμενων που δεν αναπληρώνονται με αποτέλεσμα τη δυσχέρεια κάλυψης των εφημεριών και της καθημερινής λειτουργίας των κλινικών.
Η Παθολογική κλινική λειτουργεί με δυο παθολόγους. 2 γενικούς ιατρούς και ένας πνευμονολόγος.
Υπολειτουργεί.
Ο διευθυντής της χειρουργικής κλινικής συνταξιοδοτείται σύντομα, κι ενώ συνεχώς το επισημαίνουμε δεν έχει ακόμη προκηρυχτεί η θέση ώστε να συνεχιστεί αδιάκοπτα η λειτουργία της. Με την υπάρχουσα αντιμετώπιση οδηγείται σε κλείσιμο!
Ακτινολόγος υπάρχει μόνο ένας κι έτσι πολλές μέρες από το μεσημέρι κι έπειτα δεν καλύπτεται το νοσοκομείο από ακτινολογικό έλεγχο.
Δεν υπάρχει φαρμακοποιός και το φαρμακείο λειτουργεί καθοδηγούμενο εξ αποστάσεως από το φαρμακείο του Γ.Ν.Κιλκίς.
Λόγω ελλείψεων προσωπικού δεν υπάρχει θυρωρός για την είσοδο και το τηλεφωνικό κέντρο ,ενώ η νοσηλευτική υπηρεσία προσπαθεί ταυτόχρονα με τα καθήκοντα της να καλύπτει κι αυτές τις ανάγκες οδηγούμενη έτσι στο γνωστό για τους νοσηλευτές burn-out.
Το 40% των τραυματιοφορέων και το 50% του προσωπικού καθαριότητας και τραπεζοκομίας είναι με συμβάσεις του Ο.Α.Ε.Δ και με τη λήξη τους θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας!
Από το διοικητικό προσωπικό τέσσερις νέοι υπάλληλοι μετατέθηκαν σε θέση προτίμησης κι οι εναπομείναντες δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες λειτουργίας του διοικητικού τμήματος .
Ακόμη έχουμε τονίσει και ζητήσει το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σ΄ όλες τις βάρδιες να έχει ως βάση το νοσοκομείο κι όχι το κέντρο υγείας Πολυκάστρου, γιατί παρατηρείται σοβαρή καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση και αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών.
Επίσης όπως όλοι πλέον γνωρίζετε πολλοί αναζητούν υπηρεσίες υγείας στη γειτονική Βόρεια Μακεδονία (FYROM) ενώ θα μπορούσε ν΄ αποτραπεί με την ενίσχυση λειτουργίας του Γ.Ν.Γουμένισσας που βρίσκεται σε μία τόσο νευραλγική γεωγραφική θέση.
Όλα τα παραπάνω προβλήματα, αντί να ευαισθητοποιήσουν την πολιτεία, παραμένουν και διαιωνίζονται ,παρά τις κινητοποιήσεις μας , υποβαθμίζοντας καθημερινά το ρόλο της νοσηλευτικής μονάδας Γουμένισσας στην τοπική κοινωνία.
Το σωματείο εργαζομένων υποστηρίζει το Γ.Ν.Γουμένισσας και την μακρόχρονη προσφορά του στους κατοίκους της περιοχής . Δεν ρίχνουμε την ευθύνη στην οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί την πατρίδα μας και παρά τις περικοπές όλοι οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Η επίλυση τους είναι ευθύνη της εκάστοτε πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας.
Πιστεύουμε ότι με την ενημέρωση σας ακόμη μια φορά θα υπάρξει ευαισθητοποίηση για την ανάγκη επίλυσης τους δίνοντας την ώθηση που χρειάζεται αυτό το νευραλγικής σημασίας νοσοκομείο ώστε να βελτιώσει τις παρεχόμενες προς τους πολίτες παροχές υγείας και να ξανακερδίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας την εμπιστοσύνη τους.
Ως σωματείο εργαζομένων του Γ.Ν.Γουμένισσας είμαστε στη διάθεση σας να σας ενημερώσουμε από κοντά και θα θέλαμε την συνεργασία σας για την αντιμετώπιση κι επίλυση των προβλημάτων που καλείται το νοσοκομείο ν΄ αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα του.

Μετά τιμής το Σωματείο Εργαζομένων του Γ.Ν.Γουμένισσας.

Σχετικές δημοσιεύσεις