Γενικά μέτρα πρόληψης για εκδήλωση Πυρκαγιών

 Πυροσβεστική Υπηρεσία Γουμένισσας
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

Διανύοντας ήδη το μεγαλύτερο τμήμα του Καλοκαιριού και συνεχίζοντας προς την λήξη της αντιπυρικής περιόδου (31η Οκτωβρίου) η Πυροσβεστική Υπηρεσία Γουμένισσας σας υπενθυμίζει και σας συμβουλεύει:
1. ΜΗΝ καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (από την 1η Μαΐου μέχρι την 31η Οκτωβρίου, κάθε έτους).
2. ΜΗΝ ανάβετε τους θερινούς μήνες υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
3. ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
4. ΜΗΝ πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρίσκεσθε σε υπαίθριους χώρους.
5. ΜΗΝ αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
6. ΜΗ σταθμεύεται το όχημά σας σε σημεία που υπάρχουν ξηρά χόρτα. Ο «καταλύτης» των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς. Έχετε υπόψη σας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των «τύπων» των οχημάτων μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά.
7. ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.
8. Σε περίπτωση εντοπισμού πυρκαγιάς ΤΗΛΕΦΩΝΟΥΜΕ ΑΜΕΣΩΣ ΣΤΟ 199 και ταυτόχρονα δίνουμε πληροφορίες συγκεκριμένες για το ακριβές σημείο εκδήλωσης της πυρκαγιάς, ώστε οι πυροσβέστες να την εντοπίσουν έγκαιρα και αναφέρουμε τρόπους πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημάτων και κάθε άλλη χρήσιμη πληροφορία που θα ζητηθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

ΓΚΑΝΤΙΔΗΣ Ι. ΧΡΗΣΤΟΣ
Επιπυραγός

Σχετικές δημοσιεύσεις