Αλλαγή ώρας 2017: Πότε αλλάζουμε τα ρολόγια μας;

69Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας, στον οποίο η ώρα αλλάζει από θερινή σε χειμερινή. Φέτος αυτό θα συμβεί στις 29 Οκτωβρίου. Τη συγκεκριμένη Κυριακή θα πρέπει να θυμηθούμε στις 04:00 τα ξημερώματα να γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μας μία ώρα πίσω και να δείχνουν 03:00. Η ώρα αυτή θα διατηρηθεί έως τον Μάρτιο του 2018 όπου και θα αλλάξει σε θερινή την Κυριακή στις 26 Μαρτίου.

  • Ποιος είχε την ιδέα της αλλαγής της ώρας; Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος φέρεται να πρωτοδιατύπωσε την ιδέα το 1784, ώστε να υπάρχει διαθέσιμο περισσότερο φυσικό φως κατά τους θερινούς μήνες.
  • Πρωτοεφαρμόστηκε στον 20ό αιώνα, αρχίζοντας από τον Α” Παγκόσμιο Πόλεμο, ώστε να εξοικονομηθούν ενεργειακοί πόροι. Μετά καταργήθηκε, εμφανίστηκε στο Β” Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά την ενεργειακή κρίση του 1973, παρέμεινε.
  • Στην Ελλάδα το υιοθετήσαμε το 1973. Το 1997 η κυβέρνηση διατύπωσε τη σκέψη να μην εφαρμόσουμε τη θερινή ώρα ώστε να συγκλίνουμε «ωρολογιακώς» με την κεντρική Ευρώπη, αλλά πρυτάνευσαν σοφότερες σκέψεις.
  • Οι χώρες που εφαρμόζουν το μέτρο είναι περίπου 70.
    Ενώ στην Ε.Ε., ως το 1996 κάθε χώρα είχε άλλη ώρα, η Ελλάδα εφάρμοζε τη χειμερινή ώρα τον Σεπτέμβριο. Μετά ανέλαβαν οι Βρυξέλλες και η χειμερινή ώρα ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου και η θερινή ώρα ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου.
  • Ο καθ” ύλην αρμόδιος για τις αλλαγές της ώρας είναι το υπουργείο Μεταφορών & Επικοινωνιών.

Σχετικές δημοσιεύσεις