Παράνομη η είσπραξη του 80% από τη ΔΕΥΑΠ (βίντεο)

Στο Δημοτικό Κατάστημα Γουμένισσας, με πρωτοβουλία της Δημοτικής Κοινότητας, συνεδρίασαν την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014, στις 5 το απόγευμα, τα Συμβούλια των Οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Γουμένισσας, με θέμα συζήτησης τους υπέρογκους λογαριασμούς ύδρευσης, που χρεώθηκαν οι καταναλωτές του Δήμου Παιονίας. Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Γουμένισσας, κος Ιωάννης Αλίρης, στην εισήγηση του επεσήμανε πληθώρα λαθών, παρατυπιών και επικεντρώθηκε σε ένα ειδικό τέλος, που επιβάλλεται παράνομα στην αξία της κατανάλωσης, ύψους 80%.
Και ενώ οι λογαριασμοί του νερού θα έπρεπε να είναι μειωμένοι κατά 80%, γεγονός που θα συνιστούσε μια πραγματική ελάφρυνση και ανακούφιση σε μια εποχή που οι μνημονικές πολιτικές έχουν εξουθενώσει την κοινωνία, η οποία στενάζει, αιμορραγεί και οι πολίτες βιώνουν την ανεργία, την ακρίβεια, την ανασφάλεια, τη φτώχεια και τη δραματική μείωση των εισοδημάτων τους δυστυχώς συμβαίνει το αντίθετο. Στο τέλος της σύσκεψης, αποφασίστηκε ομόφωνα να ζητηθεί από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου στο προσεχές Συμβούλιο του Δήμου Παιονίας να τεθεί για συζήτηση, η παραπάνω επιβολή ειδικού ληστρικού τέλους 80%. Δεν μπορεί πλέον να επιβάλλεται κάτι τέτοιο διότι δεν προβλέπεται από το νόμο.

dsc_1281

dsc_1282

dsc_1286

Σχετικές δημοσιεύσεις

7 Άποψη για τα “Παράνομη η είσπραξη του 80% από τη ΔΕΥΑΠ (βίντεο)”

  1. Πολίτης Γουμένισσας

    Οι χρεώσεις της ΔΕΥΑΠ όχι μόνο είναι παράνομες (βλέπε 80&), αλλά και στερούνται νομιμοποίησης του Δ.Σ. του Δήμου Παιονίας. Συγκεκριμένα, στις 30.11.2012 ο τότε πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, Δήμαρχος κ. Λαπόρδας, αναφέρει στην εισήγησή του πως η χρέωση του νερού για όλο τον πρώην Δήμο Γουμένισσας θα κυμανθεί για το 2013 στο ποσό των 69,74 ευρώ ετησίως(βλέπε το βίντεο που αναφέρεται στην έγκριση τιμολογιακής πολιτικής της Δ.Ε.Υ.Α.Π. στην ιστοσελίδα kilkisorama ημερομηνία 30.11.2012, ώρα 0:02:00 μέχρι 0:03:00).Η τιμολογιακή πολιτική υπερψηφίζεται από την πλειοψηφία του Δ.Σ. Επίσης, στη συνεδρίαση στις 20.12.2012, ο τότε πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου κ.Σαμαράς δηλώνει πως το ποσό των 69,74 ευρώ είναι τελικό, χωρίς προσαύξηση του 80% (βλέπε το βίντεο στην ιστοσελίδα kilkisorama ημερομηνία 20.12.2012, ώρα 1:38:00 μέχρι 1:44:00).
    Από που λοιπόν παίρνουν αυθαίρετα το δικαίωμα να χρεώνουν βάσει κατανάλωσης κ.μ. νερού και μάλιστα αναδρομικά;
    Να πούμε τέλος πως τα 69,74 ευρώ για το 2013 είναι ήδη προσαυξημένα κατά πολύ (αντί 46,20 ευρώ που θα έπρεπε να πληρώσουμε, όπως αναφέρει ο ίδιος κ. Λαπόρδας στην εισήγησή του).
    Όσο για τυχόν ανταποδοτικά έργα για τα τέλη του 80% που θέλουν παράνομα να μας επιβάλλουν, ψάξτε και σίγουρα πολλά θα βρείτε.Έχουμε την αίσθηση πως εμείς οι κάτοικοι του πρώην Δήμου Γουμένισσας έχουμε στοχοποιηθεί να πληρώσουμε και για τα χρέη των πρώην Δήμων Αξιούπολης και Πολυκάστρου απέναντι στη ΔΕΥΑΠ. Σοβαρευτείτε κύριοι. Σας έχουμε καταλάβει.

  2. neyrakias

    Στο βίντεο ο πρόεδρος Γιάννης Αλίρης είδαμε πόσο τεκμηριωμένα απέδειξε πως ληστρικά η ΔΕΥΑΠ με τις ευλογίες του Δήμου εισπράττει ένα ειδικό τέλος 80% το οποίο υπερβαίνει επί της ουσίας το 98% διότι υπόκειται σε ΦΠΑ. 23%. Γεννάται ένα ερώτημα τι ψηφίζατε εσείς κ. σύμβουλοι στο Δημοτικό συμβούλιο ? έπρεπε να έρθουν οι λογαριασμοί στην Γουμένισσα και ο συνήθης ύποπτος ο δικός μας πρόεδρος Γ.Αλίρης να ανακαλύψει την παρανομία να ανάδειξη το θέμα, να το προβάλλουν τα Μ.Μ.Ε. για να αρχίσετε να ψάχνεστε? Ο πρόεδρος το ανέδειξε, με ανακοίνωση του κάλεσε τους καταναλωτές να μην πληρώσουν, και ετοιμάζει την εισήγηση του φαντάζομαι για το Δημοτ. συμβούλιο. Μένει να δούμε αν έχετε το σθένος α] να επιβάλετε το 80% σε ψηφοφορία β]να πάρετε τον λόγο και να στηρίξετε την πρόταση του προέδρου Αλίρη για κατάργηση του τέλους γ] και από όποιον παράνομα εισπράχθηκε να του επιστραφεί το ποσό. Μένει επίσης να δούμε εάν γεμίσει ασφυκτικά η αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου με καταναλωτές από όλο τον Δήμο για να δείξουν με την παρουσία τους πως κανένας σύμβουλος καμία αρχή δεν μπορεί να τους ληστεύει.

  3. spastikos

    Πρέπει να βγει ανακοίνωση για την ημέρα και την ώρα που θα συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. όλοι οι κάτοικοι της Δημοτικής ενότητας Γουμένισσας πρέπει να είναι εκεί. Κανείς να μην λείψει από αυτό το κάλεσμα. το διοικ. συμβούλιο της ΔΕΥΑΠ ο Δήμαρχος και στο σύνολο τους οι σύμβουλοι του Δήμου Παιονίας να καταλάβουν πως στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες σε έναν τόπο που οι κάτοικοι μαστίζονται από την ανεργία, δεν μπορούν αβίαστα να ψηφίζουν τέτοια τέλη στην ύδρευση. Όλοι στο Πολύκαστρο την ημέρα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

  4. ειλικρινής

    Ήδη ο πολίτης Γουμένισσας τα γράφει πολύ καλά. Θα ήθελα όμως διευκρινιστικά να αναφέρω και τα εξής: Ενώ στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. στις 30.11.2012 και 20.12.2012 πάρθηκε απόφαση για την περιοχή της Γουμένισσας να ισχύσει το 2013 ετήσιο τέλος ΔΕΥΑΠ 69,74 ευρώ χωρίς μέτρηση της κατανάλωσης, έγινε τελικά και 3ο Δ.Σ. στις 24.1.2013. Εκεί εντελώς αιφνιδιαστικά για όλους εμάς τους πολίτες του πρώην Δήμου Γουμένισσας ψηφίστηκε η νέα τιμολογιακή πολιτική, την οποία θα φυσάμε και δεν θα κρυώνει. Συγκεκριμένα μπορεί κανείς από το βίντεο στην ιστοσελίδα kilkisorama με ημερομηνία 24.1.2013 να δει πως στην αίθουσα, την ώρα που αποφάσιζαν για το μέλλον μας υπήρχαν ελάχιστοι συνδημότες μας εκεί. Όχι μόνο πάρθηκε η απόφαση να ισχύει και για τη Γουμένισσα η χρέωση από το 1ο κυβικό νερού (0,10 ευρώ το κ.μ. στις κατοικίες, το οποίο κλιμακώνεται μέχρι και στο 0,40! ευρώ το κ.μ. / 0,40 ευρώ μέχρι 0,80 ευρώ το κ.μ. στους κήπους!), αλλά ψηφίστηκε και το χαράτσι του 80& (φλογερός υπέρμαχός του ο κ. Α.Σαμαράς – βλέπε 2:08:00 του βίντεο), το οποίο και να μην ήταν παράνομο που φαίνεται να είναι, είναι επαίσχυντο για τις δύσκολες ημέρες που περνάμε όλοι μας.Δυστυχώς οι προερχόμενοι από τη Γουμένισσα δημοτικοί σύμβουλοι δεν στάθηκαν και πάλι (βλέπε αύξηση δημοτικών τελών από το 0,60 ευρώ το τ.μ. στο 1,5 ευρώ το τ.μ. μέσα σε 3 έτη) στο ύψος των περιστάσεων ή ήταν απόντες από τη συνεδρίαση (Απόφαση 11/2013-ΑΔΑ:ΒΕΥΗΩΞΡ-Μ9Ψ). Όχι μόνο δεν απαίτησαν να ισχύσει η ήδη ψηφισμένη απόφαση για τη Γουμένισσα (ετήσιο τέλος ΔΕΥΑΠ 69,74 ευρώ για το 2013 από 49 ευρώ το 2012) και τίποτε άλλο, αλλά υπερψήφισαν όλοι τους τη νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΠ (ακόμη και ο κ.Θεοδωρίδης). Μιας ΔΕΥΑΠ η οποία βάσει του δικού της απολογισμού έτους, στις 31.12.2011 χρωστούσε συνολικά 2.878.488,98 ευρώ!!! (ΔΕΥΑΠ Αξιούπολης-Πολυκάστρου τότε-έτος ίδρυσης μόλις το 2005). Ο απολογισμός αυτός θα βρίσκεται στη διάθεση του blog για οποιαδήποτε χρήση. Εμείς λοιπόν οι κάτοικοι του πρώην Δήμου Γουμένισσας, οι οποίοι αναγκαστήκαμε από το Δήμαρχο κ. Λαπόρδα και την πλειοψηφία του να προσχωρίσουμε στη ΔΕΥΑΠ, χωρίς καν να ρωτηθούμε, πρέπει τώρα να πληρώσουμε, όχι μόνο για τα τωρινά της υψηλά λειτουργικά έξοδα, αλλά και για όλα τα προηγούμενα χρωστούμενά της.Αυτό και αν είναι σκάνδαλο.Δυστυχώς όμως κανείς δε μιλάει γι’αυτό.
    Κατόπιν, ενώ ψηφίστηκε η νέα τιμολογιακή πολιτική, δεν έκρινε κανείς αναγκαίο να ενημερώσει τους συνδημότες του γι’ αυτή, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε πολλοί από εμάς σήμερα προ δυσάρεστων εκπλήξεων (αδικαιολόγητα φουσκωμένοι λογαριασμοί).Αλήθεια κ. Αλίρη, τι νόημα έχει να σηκώνετε σήμερα το λάβαρο, τη στιγμή που ήσασταν βάσει πρακτικών παρόν στη συνεδρίαση που ψηφίστηκε η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΠ και δεν αντιδράσατε τότε.Μήπως η τωρινή αντίδρασή σας είναι μόνο επικοινωνιακή και τίποτε παραπάνω;
    Συμπερασματικά: Μέσα σε 3 έτη, όλοι οι κάτοικοι του πρώην Δήμου Γουμένισσας έχουμε επιβαρυνθεί με φοβερές αυξήσεις, κανείς δημοτικός σύμβουλος δεν φέρεται να πρόβαλε αντίσταση και οι επόμενες δημοτικές εκλογές βρίσκονται μπροστά μας. Φανταστείτε τι μας περιμένει την επόμενη πενταετία! από αυτούς τους εκπροσώπους μας. Θεός να μας φυλάει.

  5. Αλίρης Ιωάννης

    Απάντηση προς τον κο «ειλικρινής»
    Σοβαρή και τεκμηριωμένη απάντηση για το ειδικό τέλος. Απλά για την τάξη και αποκατάσταση της αλήθειας δηλώνω πως στην συνεδρίαση που πάρθηκαν αποφάσεις για την ύδρευση ενώ στα πρακτικά εμφανίζομαι παρών στην διεξαγωγή της συζήτησης απουσίασα. Με την εμφάνιση μου στην αίθουσα συνεδριάσεων μου ζητήθηκε και υπέγραψα για την παρουσία μου. Έμεινα στα προ ημερησίας διάταξης θέματα αλλά αμέσως μετά ένα έκτακτο γεγονός με ανάγκασε να αποχωρήσω από την συνεδρίαση. Να σημειώσω πως δικαίωμα ψήφου σαν Πρόεδρος δεν έχω.
    Με τους πρώτους λογαριασμούς που ήρθαν στη Γουμένισσα βλέποντας λάθη στις μετρήσεις και παρανομία ως προς την επιβολή του ειδ.τελ .80% κάτι το οποίο και εσείς τονίζεται έχοντας έννομο συμφέρον (εκπροσωπώ τους καταναλωτές της Δημοτικής Κοινότητας της πόλης μου) :
    Προέβην στην καταγγελία αυτών και κάλεσα μετά από ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Δημοτικότης Κοινότητας, τους καταναλωτές νερού να μην εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους, έως ότου εξετάσουμε την νομιμότητα των κοστολογήσεων και του ειδικού τέλους 80%. Παράλληλα ύστερα από μια κοινή συνεδρίαση όλων των συμβουλίων της Δημοτικής Ενότητας Γουμένισσας απεφασίσθει το όλο θέμα να ζητηθεί από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να συζητηθεί στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο του 2014. Το συμβούλιο ορίσθηκε την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014 στις 7:00μ.μ. με πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη «Τιμολογιακή πολιτική της Δ.Ε.Υ.Α.Π. και του ειδ. τέλους 80% επί της κατανάλωσης ύδρευσης». Δεν υπήρχε σκοπιμότητα άλλη από εμένα παρά να αναδείξω το θέμα και να επιδιώξω λύση προς το συμφέρον των συνδημοτών μου. Αυτά για την αποκατάσταση αλήθειας.

  6. Aganaktismenοσ

    καλά και εμείς που πληρώσαμε νερά με 80% σε άλλες δημοτικές κοινότητες είμαστε οι βλάκες της υπόθεσης…..?? Αν εξαιρεθεί μόνο η Γουμενισσα θα γίνει χαμος

  7. Παίονας

    Μπορεί να μας ενημερώσει κάποιος τι έγινε τελικά στο δημοτικό σημβούλιο στις 23/01 για το θέμα του νερού, ώστε να ενημερωθούμε κι εμείς που είμαστε απο μακριά.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα