Διαμαρτυρία μπροστά στη λίμνη Μεταλλείου Πάικου

Δεν θα επιτρέψουμε τη λεηλασία του Πάικου
Αρκετοί, ευαισθητοποιημένοι, ενεργοί, ενημερωμένοι πολίτες έχοντας το δικαίωμα συμμετοχής στη λήψη των αποφάσεων για την αειφόρο ανάπτυξη και την διασφάλιση της ποιότητας ζωής των επόμενων γενεών συμμετείχαν στην Πεζοπορία – Ποδηλατοδρομία ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ενάντια στα μεταλλεία του Πάικου που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011, στις 11 πρωί. Το πανέμορφο όρος Πάικο με τη τεχνητή λίμνη «Μεταλλείου» που κατασκευάσθηκε για αρδευτική χρήση, κινδυνεύει και ξεπουλιέται από την χώρα σε ξένες εταιρίες.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας αγνοεί την τοπική κοινωνία και προωθεί την καταστροφή του μαγευτικού βουνού Πάικου.
Η μεταλλουργία χρυσού θεωρείται παγκοσμίως η πιο βρώμικη και ενεργοβόρος βιομηχανία. Κάθε μέρα χρησιμοποιεί τόννους κυανίου, εκρηκτικών και πολλές χιλιάδες λίτρα πόσιμου νερού τόσο για τις ανάγκες της μεταλλουργίας, όσο και για την αποστράγγιση του open pit.
Τα υλικά της εξόρυξης δεν επανατοποθετούνται στο open pit, αλλά αποθηκεύονται υποτίθεται για ΠΑΝΤΑ, σε τεράστιες λίμνες τελμάτων, μολυσμένα πια με βαρέα μέταλλα και τοξικές ουσίες όπως ( κυάνιο, αρσενικό, μόλυβδος, υδράργυρος κτλ).
Ο κρατήρας που μένει πίσω μετά την εξάντληση των αποθεμάτων μετατρέπεται σε μια τοξική λίμνη, κατάλληλη για ΤΙΠΟΤΑ παρά μόνο για όξινη απορροή στις γύρω περιοχές.
Το Πάικο είναι πηγή ζωής για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Παιονίας και πόλος έλξης Ελλήνων και ξένων οικοτουριστών.
Να είσαστε σίγουροι ότι κανένα από τα σχέδια αυτά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, αν βρει απέναντί του την ισχυρή και άκαμπτη αντίθεση των πολιτών της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς. Αν υποκύψετε τώρα στις λάγνες χρυσοστολισμένες σειρήνες, τότε το Κιλκίς θα έχει στο μέλλον το στίγμα πως υπήρξε η κερκόπορτα της Ελλάδας απ’ όπου μπήκαν, τα πήραν όλα κι’ έφυγαν οι διψασμένοι για κέρδη χρυσοθήρες, ενώ θα προσμετράτε απελπισμένοι μόνο τις ζημιές. Κανένας δεν θα δικαιούται τότε να πει πως δεν γνώριζε
Και πάλι επαναλαμβάνω, η απόφαση αυτή την κρίσιμη ώρα είναι στα χέρια όλων των πολιτών της Παιονίας και του Κιλκίς, αλλά και του καθένα χωριστά.
Το Μέτωπο Αγώνα ενάντια στα Μεταλλεία, Πάικου ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Αγίου Τρύφωνα Γουμένισσας για την προσφορά των καζανιών και όχι μόνο για την καλύτερη διοργάνωση της διαμαρτυρίας στην τεχνίτη λίμνη Μεταλλείου, τον κο Δημήτριο Κόιο, για την προσφορά καυσόξυλων και τον κο Χρήστο Παπαχρήστου για την άοκνη προσφορά του στη διοργάνωση.

Σχετικές δημοσιεύσεις