Η Κορομηλιά λίκνο της αρχαίας και ορθόδοξης λατρευτικής παράδοσης

Την επανεκκίνηση των ανασκαφικών εργασιών στα σπαράγματα παλαιοχριστιανικού ναού του 6ου αιώνα, στη θέση του οποίου βρίσκεται αρχαίο ιερό στην περιοχή της Κορομηλιάς, σηματοδότησε η κοινή εκδήλωση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κιλκίς και της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου που έγινε ανήμερα της Μεσοπεντηκοστής και της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων για να αναδειχθεί συμβολικά η ιστορική σύνδεση των λατρευτικών χώρων.
Στην υπαίθρια αρχιερατική θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ. Βαρθολομαίου παρέστη ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης μαζί με τους Αντιδημάρχους Αλέξανδρο Σημαιοφορίδη Αικατερίνη Γιαννακούλα – Ζιούτα, Ανέστη Πογέλη, το δημοτικό σύμβουλο Χρήστο Σαρβανίδη και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Πλαγιάς Γιώργο Χουρσεΐδη.
Άξιο προσοχής είναι ότι η τρίκλιτη παλαιοχριστιανική Βασιλική λειτούργησε ύστερα από δεκατέσσερις αιώνες, το δε αρχαίο ιερό που κατά πάσα πιθανότητα είναι αφιερωμένο στη θεά Δήμητρα, σύμφωνα με επιγραφικές μαρτυρίες που βρέθηκαν, αναπτύχθηκε ως λατρευτικός τόπος στην ύστερη αρχαιότητα και εγκαταλείφθηκε τον 7ο αιώνα ακολουθώντας την κοινή μοίρα των αρχαίων οικισμών της Μορύλλου, της Βραγύλου και της Ευρωπού.

Σχετικές δημοσιεύσεις