Εξαιρετική χρονιά για τους οίνους ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ

Εξαιρετική ήταν η οινοποιητική χρονιά του 2021 για τα κρασιά της Γουμένισσας που ανήκουν στην κατηγορία Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), σύμφωνα με όσα προέκυψαν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας οργανοληπτικού ελέγχου/ κατάταξης οίνων ΠΟΠ Γουμένισσα για το 2021, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μικρό Κτήμα Τίτου των Τσακτσαρλή – Γεροβασιλείου, στην καταπληκτική τοποθεσία Μεγάλο ποτάμι Γουμένισσας.
Στη διαδικασία, έξι κρασιά από ισάριθμα οινοποιεία με ετερογένεια στη σύνθεση και από τις ποικιλίες Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα, πέρασαν από τον οργανοληπτικό έλεγχο, με μεγαλύτερο – του μέσου όρου – της βαθμολογίας.
Στη διαδικασία συμμετείχαν 51 αμπελοτεμάχια (σε σύνολο 612 στην αμπελουργική ζώνη της Γουμένισσας, με συνολική έκταση 315 στρέμματα, εκ των οποίων 119,7 με ποικιλία Νεγκόσκα και 195,3 με ποικιλία Ξινόμαυρο. Συνολικά, στην αμπελουργική ζώνη της Γουμένισσας η έκταση των αμπελοτεμαχίων είναι 1,552 στρέμματα εκ των οποίων τα 434 ποικιλία Νεγκόσκα και τα 1.118 με ποικιλία Ξινόμαυρο.
Η παραγωγή οίνου ΠΟΠ Γουμένισσα ανήλθε – το 2021 – σε 105,2 τόνους (140 χιλιάδες φιάλες) εκ των οποίων 55,4 τόνοι ποικιλία Νεγκόσκα και 118,4 τόνοι ποικιλία Ξινόμαυρο.
Το ιδιαίτερο προφίλ των οίνων ΠΟΠ Γουμένισσα, αναδείχθηκε και στη φετινή διαδικασία, σύμφωνα με όσα επισημάνθηκαν στη διάρκεια της διαδικασίας από την επιτροπή η οποία ορίστηκε από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ).
Τόσο ο πρόεδρος της επιτροπής, οινολόγος Θωμάς Λίγας, όσο και τα μέλη Δημήτρης Τάσκος , Ανδρέας Πάντος και Μιχάλης Μιχαηλίδης υπογράμμισαν- μεταξύ άλλων- τα χαρακτηριστικά του πολυδυναμικού Ξινόμαυρου και της Νεγκόσκα, δύο ποικιλιών που δίνουν τα περίφημα- για την κομψότητά τους -κρασιά με την ένδειξη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Γουμένισσα.
Επισήμαναν δε, πως τα έξι δείγματα έχουν σχεδόν όμοιο “χαρακτήρα”, ένα θετικό – όπως είπαν στοιχείο – για τη Γουμένισσα (σ.σ. τους οίνους ΠΟΠ Γουμένισσα). Αυτό – σύμφωνα με τους ίδιους – ανταποκρίνεται στη χρονιά που ήταν άνομβρη (για 4 μήνες) και “αποτυπώθηκε” σε όλα τα δείγματα, καθώς υπήρχε μία συμπύκνωση στον καρπό του σταφυλιού και των ουσιών του σταφυλιού που “έφτασε” στο τελικό αποτέλεσμα.
Έντονο άρωμα, πλούσιες τανίνες και εξίσου πλούσιο “σώμα” κρασιού, καλές καιρικές συνθήκες στην ωρίμανση, φρουτώδης χαρακτήρας, ισορροπία όλων των στοιχείων , χρώμα, υφή και υψηλό επίπεδο, αναδεικνύονται και το 2021 στους οίνους ΠΟΠ Γουμένισσα, οι οποίοι διατηρούν τον εξωστρεφή προσανατολισμό τους.
Τα οινοποιεία που συμμετείχαν στη διαδικασία κατάταξης και, πλέον, μπορούν να εμφιαλώσουν τη ‘ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ 2021’ είναι:
1. ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΧΑΤΖΗΒΑΡΥΤΗΣ Α.Ε.
2. ΑΪΔΑΡΙΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
3.ΤΑΤΣΗΣ Χ. ΠΕΡΙΚΛΗΣ
4. Ι. ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ & ΥΙΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Α.Ε.
5. ΚΥΡ – ΓΙΑΝΝΗ Α.Ε.
6. ΜΙΚΡΟ ΚΤΗΜΑ ΤΙΤΟΥ “Β.ΤΣΑΚΤΣΑΡΛΗΣ-Ε.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ”. –

Σχετικές δημοσιεύσεις