Δήλωση υποψηφίων «Γουμένισσα Αλλάζω την Πόλη μου»

Εν όψει των Αυτοδιοικητικών εκλογών και προς ενημέρωση των συμπολιτών μας, ο ανεξάρτητος συνδυασμός «ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ ΑΛΛΑΖΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ» δηλώνει ότι είναι ενάντια σε όλα τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα που σχεδιάζονται στα ρέματα της ευρύτερης περιοχής, διότι:

1. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Υποεπιτροπής της Βουλής για τα συγκεκριμένα έργα, αυτά πρέπει ΠΑΝΤΑ να συνοδεύονται από έργα ύδρευσης ή άρδευσης, δέσμευση η οποία δεν ακολουθείται από τους επενδυτές.
2. Με την άδεια εγκατάστασης ενός μικρού υδροηλεκτρικού, αυτομάτως δίνεται στον επενδυτή η άδεια ΧΡΗΣΗΣ του νερού του ρέματος από το σημείο υδροληψίας έως και τις πηγές του, άρα καθίσταται αδύνατη κάθε επιπλέον χρήση του νερού από τις πηγές έως το σημείο του κτιρίου του υδροηλεκτρικού. Ουσιαστικά, ισχύουν μόνο οι άδειες χρήσης του νερού που έχουν προηγηθεί του έργου. Αν σκεφτεί κανείς ότι ακόμα και το δίκτυο άρδευσης της Γουμένισσας «Δωρικός» δεν έχει πάρει ακόμα άδεια χρήσης του νερού που χρησιμοποιεί, τότε εύκολα καταλαβαίνει που οδηγούμαστε αν επιτρέψουμε την εγκατάσταση ενός τέτοιου έργου. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η μελέτη ύδρευσης του πρώην Δήμου Πολυκάστρου από τις πηγές του Πάικου, σύμφωνα με την οποία το νερό θα λαμβάνεται από το δίκτυο της Κάρπης και όχι από την πηγή, διότι το νερό της πηγής είναι δεσμευμένο από το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που ήδη λειτουργεί. Επιπλέον, το σκεπτικό που ακούγεται συχνά «μα το υδροηλεκτρικό το τρώει το νερό;» είναι εντελώς λανθασμένο, διότι το νερό επανέρχεται στο ρέμα σε σημείο που βρίσκεται σε πολύ χαμηλό υψόμετρο και δε μπορεί να αξιοποιηθεί σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο, όπως είναι η Γουμένισσα. Τέλος, τα μοναδικά ρέματα με πόσιμο νερό του Δήμου Παιονίας είναι το «Μαύρο ρέμα» (Κάρπης) και το «Μεγάλο ρέμα» (Καστανερής), άρα η παραχώρηση της άδειας χρήσης του νερού των συγκεκριμένων ρεμάτων είναι για εμάς απαράδεκτη και θα αποδειχθεί καταστροφική.
3. Το όρος Πάικο και τα ρέματα που έχουν σχηματιστεί στις εκτάσεις του είναι από τα πλουσιότερα σε χλωρίδα και πανίδα. Ειδικότερα, στα ρέματα του Πάικου διαβιούν πλήθος από σπάνια είδη υδρόβιων (βίδρες, καραβίδες, ψάρια) που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, παρόλο που είναι καταγεγραμμένα στην οδηγία για την προστασία της πανίδας (κόκκινο βιβλίο). Επιπλέον, όλη η περιοχή του Πάικου ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000. Συνεπώς, κάθε παρέμβαση στα ρέματα αυτά θεωρείται αδιανόητη.
4. Όσον αφορά στον έλεγχο τήρησης των περιβαλλοντικών όρων τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου, όσο και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του, δεν υπάρχει κάποιος φορέας που να επιτηρεί το σύνολο της διαδικασίας. Οι δημόσιες υπηρεσίες κινητοποιούνται μόνο μετά από καταγγελίες πολιτών ή συλλόγων και μάλιστα μετά από αξιολόγηση των καταγγελιών αυτών.
5. Οι ισχυρισμοί των μελετητών του έργου ότι στην περιοχή μας «δεν υπάρχουν γεωργικές καλλιέργειες» και ότι «ο πληθυσμός της περιοχής μας μειώνεται» που σκοπό έχουν να πείσουν ότι οι κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν ανάγκη το νερό, είναι μόνο για αφελείς και επινοούνται εκ του προχείρου και εκ του πονηρού.
Όλα τα παραπάνω βασίζονται στη σχετική νομοθεσία, αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και επισημαίνουν τις ολοφάνερες καταστροφικές επιπτώσεις που θα φέρει τυχόν κατασκευή τέτοιου έργου.
Υπάρχουν, βέβαια, κι αυτοί που είναι έτοιμοι να εξαγοράσουν τη ζωή μας και τον τόπο μας στην λογική του «κόστους-οφέλους». Πέρα όμως από την αδιάσειστη θέση μας πως το περιβάλλον μας δεν θυσιάζεται στο όνομα του κέρδους, θέλουμε να επισημάνουμε και να τονίσουμε πως ούτε κέρδος θα υπάρξει. Ειδικότερα και για να μιλήσουμε με αριθμούς, το χρηματικό ποσό που θα προκύπτει ως κέρδος για την Δημοτική Ενότητα της Γουμένισσας από την Νεοαποικιακή Σύμβαση κυμαίνεται μεταξύ του 1,5% – 3% του συνολικού κέρδους που θα αποκομίζει ο επενδυτής και κύριος του υδροηλεκτρικού σταθμού. Πρόκειται, αναμφισβήτητα, για σύμβαση που έχει ως μοναδικό σκοπό να πλουτίσουν αυτοί που την πέτυχαν σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης του κράτους από τις Ευρωπαϊκές οδηγίες και νόμους.
Είναι δυνατόν να βάλουμε στην ίδια ζυγαριά τις λίγες χιλιάδες ευρώ κέρδους με τις παραγωγές των γεωργών, αμπελουργών, κερασοπαραγωγών και άλλων καλλιεργητών μας που στηρίζουν τόσες οικογένειες και αποτελούν ένα πολύ μεγάλο μέρος της οικονομίας της Γουμένισσας; Ας είμαστε δίκαιοι και ειλικρινείς.
Εμείς πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή το βουνό μας, τα νερά μας, το περιβάλλον μας θα μας δώσουν πολλαπλάσια πλεονεκτήματα και πλούτο και θα κάνουν την πόλη μας ελκυστική σε άλλου είδους επενδύσεις, στις οποίες φυσικά θα έχουμε εμείς, οι πολίτες αυτού του τόπου, τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.

Ως συνδυασμός είμαστε ΥΠΕΡ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αρκεί:
Να μην καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον. Τόσες στέγες σπιτιών ιδιωτών και δημόσιων κτιρίων αποτελούν εν δυνάμει πηγές παραγωγής πράσινης ενέργειας. Να μην πληρώνουμε από την τσέπη μας τα κέρδη των επενδυτών μέσω του τέλους στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Δυστυχώς η πράσινη ενέργεια παραμένει πολύ ακριβή. Ο φυσικός πλούτος της κάθε περιοχής να μπορεί να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως από τους κατοίκους της και όχι από επικείμενους επενδυτές.
Για όλα τα παραπάνω προτρέπουμε όλους τους υποψήφιους Δημάρχους και Συμβούλους να πάρουν ξεκάθαρη θέση επί του θέματος. Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στην εγκατάσταση υδροηλεκτρικού σταθμού στην τοποθεσία «Δύο ποτάμια», αλλά έχει να κάνει με τη γενικότερη διάθεση των φυσικών πηγών που ανήκουν στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Σχετικές δημοσιεύσεις