Επιστολή Αντιδημάρχου Υγείας & Πρόνοιας Δήμου Παιονίας κ. Αλίρη

25Προς:
Τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό
Διοικητή 4ης ΥΠΕ κ. Ευστράτιο Πλωμαρίτη

Θέμα: Κάλυψη θέσης παιδιάτρου στο Γ.Ν. Γουμένισσας
Εξοχότατε Κ. Υπουργέ,
Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού

Παιονίας αποφασίστηκε ομόφωνα να ζητηθεί η τοποθέτηση παιδιάτρου στο Γ.Ν.-Κ.Υ. Παιονίας που εδρεύει στη Γουμένισσα.
Από τον Μάιο 2010 το νοσοκομείο μας στερείται παιδίατρο. Παρ΄ όλες τις διαβεβαιώσεις των Διοικητών της 4ης ΥΠΕ, του νυν Διοικητή κ. Πλωμαρίτη, των εκάστοτε Υπουργών Υγείας μηδέ εξαιρουμένου και εσάς κατά την επίσκεψή σας στο παραπάνω ίδρυμα, δεν καλύφθηκε έως σήμερα η θέση με την συγκεκριμένη ειδικότητα.
Ο Δήμος Παιονίας έχει περισσότερα από 3.500 παιδιά. Όπως γνωρίζετε, ο Δήμος μας έχει επιφορτιστεί με το τεράστιο πρόβλημα του μεταναστευτικού, λόγω Ειδομένης, με αποτέλεσμα τις τελευταίες μέρες να βιώνουμε μια δύσκολα αντιμετωπίσιμη κατάσταση, το κλείσιμο των συνόρων. Συγχρόνως, η πολυήμερη αναμονή των προσφύγων που συνοδεύουν μικρά παιδιά σε δύσκολες καιρικές συνθήκες έχει αποτέλεσμα να έχουμε πολλά κρούσματα ασθενειών ενώ δεν υπάρχει παιδίατρος ή παιδίατροι στο Γ.Ν. Γουμένισσας για να επιληφθούν σε τυχόν ασθένειες που υπάρχουν. Εξάλλου με την οικονομική κρίση οι γονείς δεν μπορούν να διανύουν απόσταση 100 χιλιομέτρων για να αναζήτηση παιδιάτρου στο Γ.Ν. Κιλκίς. Έξι χρόνια ταλαιπωρίας του πολύπαθου πληθυσμού και με τον κίνδυνο της μη έγκυρης ιατρικής φροντίδας για τα παιδιά, είναι πολλά. Ανάστατη η κοινωνία του Δήμου Παιονίας ζητά να απαιτήσουμε την τοποθέτηση παιδιάτρου. Είναι εμπαιγμός στους κατοίκους του ακριτικού μας Δήμου, κύριε Υπουργέ,να υπόσχονται οι φορείς και οι Υπουργοί την κάλυψη της συγκεκριμένης ειδικότητας γιατρού και επί έξι συναπτά έτη να μη γίνεται τίποτε. Προσβλέπουμε σε δική σας παρέμβαση για την άμεση κάλυψη παιδιάτρου στο νοσηλευτικό ίδρυμα της Παιονίας.

Θέμα: Επανασύσταση παιδιατρικής κλινικής στο Γ.Ν.-Κ.Υ. Γουμένισσας
Το 2012 το Υπουργείο υγείας προχώρησε στη δημιουργία νέου οργανισμού. Μεταξύ άλλων κατάργησε την παιδιατρική κλινική προβλέποντας όμως δύο (2) θέσεις παιδιάτρων. Για την κατάργηση της παιδιατρικής βρήκε πρόθυμους από το αδελφάτο(συμβούλιο).
Κύρια αιτία, ότι δεν εισήγαγαν κανένα περιστατικό για νοσηλεία.(Αυτό καθόρισε τη στάση του αδελφάτου). Αυτή είναι και η αλήθεια. Έχει όμως την εξήγησή του. Την περίοδο εκείνη στα χαρτιά υπήρχαν πέντε παιδίατροι. Μία ήταν αποσπασμένη, άλλοι ήταν υπό συνταξιοδότηση, μία με προβλήματα υγείας. Η εισαγωγή περιστατικών ήταν επισφαλής διότι δεν μπορούσε να υποστηριχθεί. Είναι ιατρικά θέματα όμως και ενδεχομένως να μην τα ερμηνεύουμε ορθά. Η ουσία είναι ότι το αδελφάτο ελαφρά τη καρδία αντί να ενδιαφερθεί να λειτουργήσει η παιδιατρική, συνηγόρησε στο να καταργηθεί. Τώρα, μετά από τόσα χρόνια, είναι επιτακτική ανάγκη να επανασυσταθεί η παιδιατρική κλινική και να λειτουργήσει. Οι χώροι και τα κρεβάτια υπάρχουν. Το αίτημα είναι δίκαιο και πρέπει να ικανοποιηθεί. Η Παιονία έχει περισσότερα από 3.500 παιδιά. Οι γονείς στους δύσκολους καιρούς που ζούμε δε θα αναγκάζονται να μεταβαίνουν στο Κιλκίς πέραν των 100 χιλιομέτρων, που την περίοδο αυτή λόγω του προσφυγικού και των έκτακτων περιστατικών που αντιμετωπίζει είναι δύσκολο να δεχτεί παιδιά από την Παιονία. Η ταλαιπωρία του πολύπαθου πληθυσμού είναι αφάνταστη, τα έξοδα πολλά και δεν μπορούν να καλυφθούν. Το αίτημα είναι δίκαιο. Πρέπει η ακριτική Παιονία να αισθανθεί ασφάλεια με την πολιτεία κοντά της. Οι δομές της υγείας πρέπει να λειτουργούν και να υπηρετείται ο λαός. Οι υποδομές στο Γ.Ν. –Κ.Υ. Γουμένισσας υπάρχουν.

Ο Αντιδήμαρχος Υγείας & Πρόνοιας
Ιωάννης Αλίρης

Σχετικές δημοσιεύσεις