Γιορτάζοντας 126 χρόνια εκπαιδευτικής αριστείας
Με μία θαυμάσια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 26 Οκτωβρίου στο Harvard Clubστο κέντρο της Βοστώνης με αφορμή την ετήσια συνάντηση των Εφόρων του Ανατόλια, το Κολλέγιο γιόρτασε 126 χρόνια ζωής και εκπαιδευτικής αριστείας, και παρουσίασε το μοναδικό στην Ελλάδα πρόγραμμα υποτροφιών του.
Η κακοκαιρία και ο τυφώνας «Σάντυ» που χτύπησε την ανατολική ακτή των ΗΠΑ δεν εμπόδισε την πραγματοποίηση της εκδήλωσης και τον κόσμο να κατακλύσει το Harvard Club – το χώρο εκδηλώσεων του περίφημου αμερικανικού πανεπιστημίου στο κέντρο της Βοστώνης. Ο πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κολλεγίου Ανατόλια, εξέχοντα μέλη της αμερικανικής ακαδημαϊκής κοινότητας, απόφοιτοι και φίλοι του Ανατόλια παραβρέθηκαν σε αυτήν τη ξεχωριστή συνάντηση για τα 126 χρόνια του Κολλεγίου και τη στήριξη του πολύ σημαντικού προγράμματος των υποτροφιών του.
Την εκδήλωση προλόγισαν ο Peter Chresanthakes, Vice President for Institutional Advancement, ο δρ. Πάνος Βλάχος, Εκτελεστικός Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια και ο Γιώργος Αντωνιάδης, Έφορος του Κολλεγίου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκαν για την προσφορά τους προς το Ανατόλια, οι δύο πρώην πρόεδροι του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Jack Clymer και ο George Bissell χάρη στη δωρεά του οποίου ανεγέρθηκε η βιβλιοθήκη του ACT.
Ακολούθησε η παρουσίαση του προγράμματος υποτροφιών με την προβολή ενός εξαιρετικού βίντεο για την παράδοση της χορήγησης υποτροφιών από τα πρώτα χρόνια του Ανατόλια στη Μερζιφούντα μέχρι σήμερα, και το οποίο περιελάμβανε συνεντεύξεις αποφοίτων που υπήρξαν υπότροφοι του σχολείου. Αξίζει να σημειωθεί πως στα 126 χρόνια του Ανατόλια έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 1.000 υποτροφίες συνολικού ύψους 40 εκ. ευρώ. Και αν οι αριθμοί εντυπωσιάζουν, οι ανθρώπινες ιστορίες συναρπάζουν.
Το κλίμα συγκίνησης από τις βιντεοσκοπημένες μαρτυρίες αποφοίτων του Κολλεγίου, οι οποίοι μίλησαν από καρδιάς για το πώς οι υποτροφίες αλλά και η μαθητική ζωή στο Κολλέγιο άλλαξε τη ζωή τους, κορυφώθηκε με την ομιλία της Ευθυμίας Παπαλέξη στο κοινό της Βοστώνης. Η νεαρή κοπέλα γεννήθηκε το 1991 στη Γουμένισσα του Κιλκίς, σπούδασε με υποτροφία στο Ανατόλια, και σήμερα είναι υπότροφος φοιτήτρια Βιολογίας στο Mount Holyoke College. Όταν ήρθε για στο οικοτροφείο ήταν ένα συνεσταλμένο 12χρονο κορίτσι που για πρώτη φορά έφευγε μακριά από την οικογένειά του. Ωστόσο γρήγορα εξελίχθηκε σε μία εξαιρετική μαθήτρια με αυτοπεποίθηση, υπευθυνότητα, πνεύμα αλληλεγγύης και μεγάλη δραστηριότητα στις εξωσχολικές δραστηριότητες, δίνοντας υπόσταση στο πνεύμα και τις διαχρονικές αξίες που πρεσβεύει το σχολείο. Αυτήν την εμπειρία και τη μοναδική ευκαιρία που της έδωσε το πρόγραμμα των υποτροφιών του Ανατόλια να πραγματοποιήσει τα όνειρά της μοιράστηκε η Ευθυμία Παπαλέξη καταχειροκροτούμενη από το κοινό.
[wpyt_profile1]WQ65v9WfjNw&[/wpyt_profile1]
Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην Ευθυμία Παπαλέξη, για τη μεγάλη αυτή διάκριση και της εύχομαι καλή σταδιοδρομία.
Η Ευθυμία υπήρξε μαθήτρια μου όταν αποφοίτησε από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Γουμένισσας και αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές της στο Ανατόλια. Διακρίνονταν για την επιμέλειά της, για την φιλομάθειά της και για την αγάπη της στα γράμματα.
Μπράβο Ευθυμία
For my dear Anglophones: Well done, this has been a first-class achievement for Ms Euthumia and her family in particular and for Greece in general, this is the kind of people who make us proud wherever they are; we should be happy when they are around us in Greece but even more satisfied when they manage to spread their wings abroad.
PS- By the way, can anyone see a brown-haired lady in front of the speaker’s podium? Well, she is a former minister of education, Mrs Diamantoupoulou! Wow!
Περίπου μετάφραση για τους γνώστες της ελληνικής γλώσσης: Θερμά συγχαρητήρια στην Έφη προσωπικά αλλά και στην οικογένειά της επίσης που στάθηκε πλάι της ως στήριγμα για να επιτύχει στους υψηλούς της στόχους. Κάθε τι στη ζωή απαιτεί επιμονή και υπομονή και η Έφη αξίζει να είναι υπόδειγμα και για τα δύο αυτά χαρακτηριστικά. Τέτοιοι άνθρωποι πραγματικά υποστηρίζουν/δημιουργούν την καλή μας φήμη εκτός Ελλάδος. Μπράβο και πάλι!