Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. ότι, στα πλαίσια της εφαρμογής του προγράμματος των γεωργικών προειδοποιήσεων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας της Χώρας για το 2012, έχει εγκαταστήσει από τις 17 Μαΐου φερομονικές παγίδες, για την παρακολούθηση της πτήσης του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού του βαμβακιού. Η υπηρεσία κάνει επιτόπιους ελέγχους με στόχο την ενημέρωσή σας για την αποτελεσματική φυτοπροστασία σε πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο.
Ο βαμβακοπαραγωγός πρέπει να παρακολουθεί τακτικά τα βαμβακοχώραφά του έτσι ώστε σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα, να εφαρμόζει τις καλλιεργητικές πρακτικές φυτοπροστασίας και στο σωστό χρόνο που θα περιγράφονται στα εκάστωτε Δελτία Γεωργικών Προειδοποιήσεων που θα εκδίδουμε.
Διαπιστώσεις
Από τους επιτόπιους ελέγχους, διαπιστώσαμε ότι και οι φετινές σπορές οψίμισαν λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν. Οι πρώτες σπορές ξεκίνησαν αρχές Μαΐου και μερικές βαμβακοκαλλιέργειες φυτρώνουν τώρα. Η πλειοψηφία των βαμβακοκαλλιεργειών βρίσκεται στο στάδιο των δύο πραγματικών φύλλων.
Στο στάδιο αυτό να επισημάνουμε την ανάγκη για ορθολογική λίπανση, ορθολογική άρδευση και ορθή διαχείριση της εδαφικής υγρασίας. Σε κάποιες καλλιέργειες παρατηρήθηκε «κρούστα» εδάφους, όπου πρέπει να επέμβετε με σκαλίσματα για το σπάσιμο, να επιτευχθεί εξάτμιση της εδαφικής υγρασίας, αερισμός και εμφάνιση χωρίς απώλειες των εκπτυσσόμενων φυταρίων.
Από τις φερομονικές παγίδες που αναρτήθηκαν διαπιστώθηκε η πτήση των ακμαίων και του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού.
Με δεδομένο τις προσβολές της προηγούμενης χρονιάς από πράσινο και ρόδινο σκουλήκι, τον ήπιο χειμώνα και τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες του Απριλίου, την ύπαρξη γειτνιαζόντων καλλιεργειών ξενιστών, ευνόησαν την εμφάνιση του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού.
Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές
Η ορθή πρακτική συνιστά εξατομικευμένη παρακολούθηση των καλλιεργειών, τακτική και επισταμένη. Σ’ αυτό το στάδιο δεν επεμβαίνουμε κατά των ακμαίων των δύο αυτών εντόμων αλλά αφήνουμε τους φυσικούς εχθρού – ωφέλιμα έντομα να θηρεύσουν τα αυγά και τις προνύμφες τους. Οι προσβολές του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού στο βαμβάκι εμφανίζονται από την εμφάνιση των χτενιών και μετά.
Την πρώτη βλαστική περίοδο του βαμβακιού που περιλαμβάνει τις πρώτες έξι εβδομάδες, τα έντομα που προσβάλουν το νεαρό βαμβάκι είναι: αφίδες, θρίπες, τετράνυχος και παρουσιάζουν συστροφές των φύλλων, κατσάρωμα σχισίματα κ.α., αλλά τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι τα φυτά ανακάμπτουν γρήγορα. Συστήνεται η παρακολούθηση των παραπάνω τριών εχθρών 1-2 φορές την εβδομάδα.
Κατά κανόνα αποφεύγεται την περίοδο αυτή η χημική επέμβαση με εντομοκτόνα.
Καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο πρέπει να επιδιώκεται μια ισορροπημένη προοδευτική ανάπτυξη τη βαμβακοκαλλιέργειας. Αυτό επιτυγχάνεται με ορθολογική χρήση των αζωτούχων λιπασμάτων, χρήση της αναγκαίας ποσότητα νερού κατά αρδευτική δόση και συχνότητα αρδεύσεων καθώς και τη χρήση ρυθμιστών ανάπτυξης όπου απαιτείται (υπερβολική βλάστηση), προκειμένου τα φυτά να μην εμφανίζουν υπερβολική βλαστική ανάπτυξη, με επακόλουθο να είναι επιρρεπή (χυμώδη, μαλακά, ευαίσθητα) στην προσέλκυση επιβλαβών οργανισμών και ιδιαίτερα του πράσινου σκουληκιού. Επίσης η έντονη βλάστηση λειτουργεί αρνητικά στην καρποφορία και οδηγεί στην οψίμιση.
Φυτοπροστατευτικά προϊόντα
Γενική αρχή είναι ότι δεν πρέπει να προβαίνουμε σε ψεκασμούς με φυτοπροστατευτικά προϊόντα για οποιοδήποτε μη εμφανισθέντα ή εμφανισθέντα επιβλαβή οργανισμό, προκειμένου να εγκατασταθούν και να αναπτυχθούν τα ωφέλιμα έντομα, τα οποία θηρεύουν τους επιβλαβείς. Είναι σημαντικό να παραμείνουν ζωντανά τα ωφέλιμα κατά το τελευταίο στάδιο της καλλιέργειας (Αύγουστο) γιατί αναπτύσσονται οι επιζήμιες γενεές του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού.
Χρησιμοποιούμε μόνο εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της ετικέτας τους, δίνοντας έμφαση στην εναλλαγή των σκευασμάτων με διαφορετικό τρόπο δράσης, τη χρήση εκλεκτικού σκευάσματος για την αντιμετώπιση του εχθρού-στόχου, να έχει μέγιστη αποτελεσματικότητα για τον οργανισμό – στόχο (πράσινο/ρόδινο σκουλήκι), τις συνιστώμενες δόσεις, τα συνιστώμενα μεσοδιαστήματα των ψεκασμών, το μέγιστο αριθμό επεμβάσεων, το κατάλληλο στάδιο εφαρμογής, την τελευταία επέμβαση πριν τη συγκομιδή, την ελάχιστη επίδραση στους οργανισμούς μη στόχους – χειριστές – καταναλωτές – μέλισσες – ωφέλιμα.
Οι εγκεκριμένες δραστικές ουσίες για την καταπολέμηση του πράσινου σκουληκιού στο βαμβάκι είναι: basillus thuregiensis var.kurstaki (ABTS-351), basillus thuregiensis var.kurstaki (EG-2348), basillus thuregiensis var.kurstaki (GC-91), basillus thuregiensis var.kurstaki (PB-54), basillus thuregiensis var.kurstaki (SA-11), beta-cyflutrin, chlorpyrifos, chlorpyrifos-methyl, cyfluthrin, deltamethrin, diflubenzuron, emamectin, esfenvalerate, lambda cyhalothrin, spinosad, tau-fluvalinate, zeta-cypermethrin.
Kαι οι εγκεκριμένες δραστικές ουσίες για την καταπολέμηση του ρόδινου σκουληκιού στο βαμβάκι είναι: basillus thuregiensis var.aizawai, basillus thuregiensis var.kurstaki (ABTS-351), basillus thuregiensis var.kurstaki (EG-2348), basillus thuregiensis var.kurstaki (GC-91), basillus thuregiensis var.kurstaki (PB-54), basillus thuregiensis var.kurstaki (SA-11), beta-cyflutrin, chlorpyrifos, chlorpyrifos-methyl, cyfluthrin, deltamethrin, esfenvalerate, gossyplure, lambda cyhalothrin, tau-fluvalinate, zeta-cypermethrin.
Οι βαμβακοπαραγωγοί, χρήστες είναι αποκλειστικά και μόνο υπεύθυνοι, για την τελική απόφαση επιλογής, της συγκεκριμένης κάθε φορά φυτοπροστατευτικής επέμβασης στις συνθήκες της καλλιέργειάς των, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που θα επιλέξουν και του τρόπου και χρόνου χρησιμοποίησης αυτών, καθώς και παντός χειρισμού επί της καλλιέργειάς των, και των ποσοτικών και ποιοτικών αποδόσεων σύσπορου βάμβακος αυτής.
Σε κάθε περίπτωση η συνεργασία μαζί σας είναι πολύτιμη και μπορεί καθοριστικά να συμβάλλει στην προσπάθεια την οποία καταβάλλει η υπηρεσία μας. Ως εκ τούτου επιθυμούμε να επικοινωνείτε μαζί μας για οτιδήποτε αφορά την καλλιέργεια.