Ενημέρωση για τον “καρκίνο του μαστού” στον Άγιο Τρύφωνα Γουμένισσας

Μία εξαιρετική ευκαιρία να ενημερωθεί επισταμένως για τον καρκίνο του μαστού είχε το – γυναικείο στην πλειοψηφία του, αλλά, δυστυχώς, ολιγάριθμο – κοινό της εκδήλωσης στη Γουμένισσα, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 18-03-2012, στο “Στέκι” του Λαογραφικού Επιμορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Τρύφωνα Γουμένισσας.
Ομιλήτρια στην εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Σύλλογος των Ανατολικορωμυλιωτών Γουμένισσας, ήταν η υπεύθυνη του Ιατρείου Μαστού του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσ/νίκης χειρουργός κ. Γιώτα Σασοπούλου η οποία ανέπτυξε το θέμα «Πρόληψη και θεραπεία του Καρκίνου του Μαστού». Την ομιλήτρια προλόγισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κος Αστέριος Τάτσης.
Η ομιλήτρια, με πολύ σημαντική επαγγελματική και διδακτική εμπειρία πάνω στο θέμα, τόνισε στη διάλεξή της ότι η ασθένεια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται χωρίς φόβο και χωρίς πανικό. Και επεσήμανε τη μεγάλη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.
Η κ. Σασοπούλου ξεκίνησε επισημαίνοντας ότι τα τελευταία δώδεκα χρόνια ο καρκίνος του μαστού προσβάλει μία στις 8 γυναίκες, καθώς είναι ο συχνότερος καρκίνος των γυναικών στο Δυτικό κόσμο. Ανέφερε ότι η νόσος είναι γνωστή εδώ και χιλιετίες, γεγονός που το αποδεικνύει ένας αιγυπτιακός πάπυρος του 3.000 π.Χ. που αναφέρεται σε καρκίνο του μαστού. Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στη φυσιολογική ανατομία του μαστού, εξηγώντας τις καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις του. Μεταξύ άλλων, είπε ότι η μασταλγία (πόνος στο μαστό) δεν σημαίνει κακοήθεια, είναι απόλυτα φυσιολογική, ενώ το καρκίνωμα δεν παρουσιάζει, δυστυχώς, πόνο.
Μιλώντας για τους αιτιολογικούς παράγοντες προσβολής από τη νόσο, ανέφερε την κληρονομικότητα, σημειώνοντας ότι οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό (κόρες, αδερφές ή μητέρες γυναικών που ανέπτυξαν καρκίνο μαστού) θα πρέπει να ξεκινούν τον έλεγχο από πολύ νωρίς, την ορμονοθεραπεία (θεραπεία εμμηνόπαυσης, χρήση αντισυλληπτικών, εξωσωματική γονιμοποίηση), την μεγάλη κατανάλωση ζωικού λίπους (παχυσαρκία), την αλόγιστη έκθεση του μαστού στον ήλιο.
Η κ. Σασοπούλου μίλησε για τους τρόπους πρόληψης και διάγνωσης της νόσου – αυτοεξέταση, μαστογραφία, υπέρηχος – σημειώνοντας ότι θα πρέπει να συνδυάζονται και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αυτοεξέταση – πρέπει να ξεκινά από την εφηβεία, είπε και να γίνεται κάθε μήνα, ενώ εξήγησε και τον τρόπο που θα πρέπει να γίνεται. Για τη μαστογραφία είπε ότι θα πρέπει να γίνεται κάθε δύο χρόνια και ο υπέρηχος κάθε χρόνο. Σημείωσε ότι ο καρκίνος του μαστού «προτιμά» το άνω-έξω τεταρτημόριο του οργάνου, κοντά στη μασχάλη όπου και οι αδένες, ενώ όσον αφορά τις μεταστάσεις του αυτές γίνονται συνήθως στο ήπαρ και στα οστά.
Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου (χειρουργική, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία) παρουσιάζοντας, μάλιστα, και μία φωτογραφία του 1872 στην οποία απεικονίζεται μια γυναίκα που υποβλήθηκε σε μαστεκτομή. Μιλώντας για την μετεγχειρητική πορεία της ασθενούς, αναφέρθηκε στην αποκατάσταση του μαστού μετά την μαστεκτομή με πλαστική επέμβαση, σημειώνοντας ότι κάποιες ασθενείς την επιδιώκουν ενώ άλλες δεν την επιθυμούν. Κλείνοντας αναφέρθηκε τις μελλοντικές θεραπείες της νόσου: γονιδιακή (από την οποία αναμένεται «να χτυπήσουμε το κακό στη ρίζα του»), διόρθωση μεταλλάξεων, εγκυρότερη διάγνωση, καλύτερη ανοχή στις θεραπείες. Και τόνισε ότι οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό θα πρέπει να ξεκινούν τον έλεγχο το συντομότερο, όλες θα πρέπει να αποφεύγουν τα ζωικά λίπη και το κάπνισμα και να προστρέχουν στο γιατρό για οτιδήποτε τους φαίνεται περίεργο στο μαστό τους (δερματικές αλλοιώσεις, εισολκή της θηλής, εκροή υγρού από τη θηλή, έντονο φλεβικό δίκτυο στον ένα μαστό κ.ά.). «Το πιο σημαντικό είναι να εξοικειωθούν οι γυναίκες με το μαστό τους», είπε και τόνισε ότι οι γυναίκες δεν πρέπει, από φόβο για το τι θα αντιμετωπίσουν, να αφήνουν τον χρόνο να περνά επιβαρύνοντας την κατάστασή τους.
Συμπερασματικά, η ομιλήτρια επεσήμανε την αναγκαιότητα αυτοεξέτασης των μαστών τους από τις γυναίκες κάθε μήνα. «Όσο πιο νωρίς γίνει η διάγνωση, τόσο καλύτερα μπορεί να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος του μαστού», τόνισε η κ. Σασοπούλου προσθέτοντας ότι η ασθένεια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται «χωρίς φόβο και χωρίς πανικό». Και ενημέρωσε για τη λειτουργία του Ιατρείου Μαστού στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, αλλά και για το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν ολοκληρωμένα προγράμματα στήριξης για γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού και για τα μέλη των οικογενειών τους. Στη συνέχεια η ομιλήτρια απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού και έκανε δωρεάν ψηλάφηση μαστού.

[wpyt_profile1]PV89g7ayP2c&feature[/wpyt_profile1]

Σχετικές δημοσιεύσεις