Προς γυρολόγους συμβούλους

Δελτίο Τύπου
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως συνταγματικά κατοχυρωμένος βαθμός διοίκησης, εκφράζει την βούληση των τοπικών κοινωνιών για την επίλυση των τοπικών ζητημάτων και της διοίκησης των τοπικών υποθέσεων.
Πάντοτε με δεδομένα το τεκμήριο αρμοδιότητας έναντι της κεντρικής εξουσίας, την λαϊκή συμμετοχή και την αποκέντρωση, η Τ.Α. οφείλει να μεριμνά για ό,τι αφορά τη λειτουργία της τοπικής κοινωνίας σε οικονομικό, προνοιακό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό επίπεδο και αυτό το ρόλο τον αναθέτουν οι συμπολίτες μας στους αιρετούς της αυτοδιοίκησης μέσω της δημοκρατικής διαδικασίας των εκλογών.
Οι υπηρετούντες στους δήμους και τις περιφέρειες οφείλουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών πάντοτε εντός του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, οι δε αιρετοί συνεπικουρώντας τους υπηρεσιακούς μέσα από προτάσεις και αποφάσεις των θεσμικών οργάνων να προσφέρουν ποιότητα και να διευκολύνουν τη ζωή των δημοτών, πάντοτε με διαδικασίες διαφανείς.
Η πραγματικότητα όμως δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις μας δείχνει αντίθετα αποτελέσματα.
Πολλοί εκλεγέντες με την ψήφο του λαού, έχουν μπερδέψει τον προσπορισμό και το ίδιον όφελος με την ανιδιοτελή προσφορά και κατ΄ αυτό τον τρόπο καθιστούν με τη συμπεριφορά τους τις θεσμικές θέσεις που κατέχουν ως ένα όχημα που θα εξασφαλίζει την αγωνία τους για τον προσπορισμό ιδίου οφέλους μέσω της συναλλαγής.
Επειδή πλέον βιώνουμε μια καινούρια εκλογική περίοδο για την τοπική αυτοδιοίκηση οι συμπεριφορές αυτές γίνονται πλέον εμφανείς.
Καταντά φαιδρό αν όχι μεμπτό τουλάχιστον σε ηθικό επίπεδο, κάποιος ενώ έχει εκλεγεί και υπηρετήσει από θεσμικό αξίωμα υπό έναν συνδυασμό, να επιλέγει πλέον ως υποψήφιος σε αντίπαλο συνδυασμό καταγγέλλοντας μάλιστα αυτό που υπηρετούσε ως διοίκηση. Καταγγέλλοντας δηλαδή τον ίδιο του τον εαυτό για την διοίκηση που ο ίδιος άσκησε σε θέση για την οποία ελάμβανε αποδοχές!
Βέβαια αυτό είναι δικαίωμα καθενός ο οποίος πολιτεύεται είτε σε τοπικό ή σε κεντρικό επίπεδο.
Όταν όμως ο επικεφαλής της παράταξης που διοικεί ένα δήμο επιμένει, εμμονικά πολλές φορές σε διαδικασίες διαφάνειας κυρίως στα οικονομικά ζητήματα, τότε προφανώς και αναφύονται διάφορες σκέψεις.
Ποιο είναι όμως το αποτέλεσμα όλων αυτών των συμπεριφορών;
Η απογοήτευση του εκλογικού σώματος, κυρίως δε των νέων ανθρώπων που άλλωστε είναι το «κεφάλαιο» για το μέλλον της πατρίδος μας.
Έχουμε χρέος όλοι εμείς που ασχολούμαστε με την πολιτική και την αυτοδιοίκηση να μην απογοητεύουμε με τις συμπεριφορές μας και την στάση μας τον κόσμο, κυρίως τον νέο κόσμο.
Όταν οι άνθρωποι της προσφοράς, της κοινωνίας των πολιτών, οι νέοι άνθρωποι βλέπουν τέτοιες συμπεριφορές από «γυρολόγους» της πολιτικής, φυσικό επακόλουθο είναι να αποστρέφονται την πολιτική.
Όταν μια τοπική κοινωνία δεν δύναται να λειτουργήσει με τρόπο συνεργατικό, με διαφάνεια και με κριτήριο την ανιδιοτελή προσφορά, τι μπορούμε να περιμένουμε από μια κεντρική κυβέρνηση;
Εγώ προσωπικά ως δημότης αλλά και ως έχων την τιμή να είμαι Δήμαρχος Παιονίας και φυσικά όλος ο συνδυασμός μας, θα επιμείνουμε στην διαφάνεια, στην συνεννόηση και στην διάθεση για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.
Μακριά από συμπεριφορές αλαζονικές που δεν σέβονται το κοινωνικό συμφέρον.
Γνώμονας μας ήταν και θα είναι ο σεβασμός των συνδημοτών μας και η με κάθε τρόπο προσπάθεια για την αξιοποίηση με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο όλων των πόρων ώστε να παράξουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος του τόπου μας.

Χρήστος Π. Γκουντενούδης
Δήμαρχος Παιονίας

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μία άποψη για το “Προς γυρολόγους συμβούλους”

  1. Δημότες Γουμένισσας

    κ. Δήμαρχε, φωτογραφίζετε ξεκάθαρα συγκεκριμένο δημοτικό σύμβουλο της παράταξης σας, αλλά δεν αναφέρετε το όνομα του. Γιατί; Δεν θα έπρεπε να μας το αποκαλύψετε και σε εμάς τους ταλαίπωρους για να τον κρίνουμε αυστηρά στις επερχόμενες εκλογές;
    Μήπως πρόκειται για το ίδιο άτομο που εσείς, μόλις τον Απρίλιο του 2018, υποστηρίζατε με σθένος ενάντια σε κάποιους «κακούς» συνδημότες μας, οι οποίοι κατατρέχανε αδίκως τον καημένο; Απλώς αναρωτιόμαστε, μήπως;

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα