Αρχική Chat Blog Επικοινωνία
 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ο Ερυθρός Σταυρός ιδρύθηκε το 1864 από τον μεγάλο Ελβετό ανθρωπιστή Ερρίκο Ντυνάν, ο οποίος συγκλονίστηκε βλέποντας αβοήθητα τα θύματα της φονικής μάχης του Σολφερίνο (1859). Είναι η μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση στον κόσμο. Στον Μουσουλμανικό κόσμο είναι γνωστή ως Ερυθρά Ημισέληνος. Το έργο του ΕΣ είναι σεβαστό και αποδεκτό από όλους.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ιδρύθηκε από τη βασίλισσα Όλγα το 1877 και από τότε ως σήμερα έχει προσφέρει πολλές υπηρεσίες στην Ελλάδα και σε όλη την ανθρωπότητα. Μέλη του συμβουλίου του αλλά και απλά μέλη ήταν και είναι πάρα πολλοί Έλληνες.

Η Περιφερειακή Επιτροπή Γουμένισσας του ΕΕΣ ιδρύθηκε στις 10 Ιουλίου 1946 και από τότε ως σήμερα λειτουργεί συνεχώς. Πριν την ίδρυσή της λειτούργησε ως Υποεπιτροπή Κέντρου Διανομών Γουμενίσσης, έχοντας αποστολή τη διανομή τροφίμων και άλλων αναγκαίων στους δοκιμαζόμενους συντοπίτες μας. Είχε πρόεδρο τον δάσκαλο και μετέπειτα επαγγελματία Ιωάννη Άλλιο.

Το πρώτο προεδρείο της Επιτροπής Γουμένισσας ΕΕΣ συγκροτούνταν από τους Ι. Βούζα ιερέα, Ν. Τερζή δικολάβο, Χ. Μελίδη κτηματία, Ε. Ίντο γιατρό, Ε. Τάτση κτηματία, Δ. Χατζηγιάννη διευθυντή μονοπωλίου και Γ. Τοπαλίδη γιατρό. Αργότερα, μέλη του πρώτου συμβουλίου αντικαταστάθηκαν από τους Γ. Μάλτση πρόεδρο Κοινότητας Γουμένισσας, Χ. Δ. Ίντο επαγγελματία, Δ. Λύκα υπάλληλο του Νοσοκομείου.

Το 1975 ανασυγκροτήθηκε η Επιτροπή και αποτελούνταν από τους Γ. Σαμαρά γιατρό-πρόεδρο, Π. Παπαχρήστου πρόεδρο Κοινότητας, Δ. Λύκα υπάλληλο, Ε. Πεχλιβάνη υπάλληλο, Ε. Σιδηρόπουλο επαγγελματία και Ε. Ίντου εθελόντρια αδελφή του ΕΕΣ.

Το 1999 έγινε νέα ανασυγκρότηση και από το 2000 αποτέλεσαν το προεδρείο οι Χ. Π. Ίντος σχολικός σύμβουλος-πρόεδρος, Χ. Λασπιάς αξιωματικός εα αντιπρόεδρος, Όρσα Αργυροπούλου – Τόδη καθηγήτρια, εθελόντρια αδελφή ΕΕΣ-γενική γραμματέας, Ι. Μοματάντσης δάσκαλος - ταμίας, Μαρία Κοτζαγιαννίδου-Πρώιτση μαία - μέλος.

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της Επιτροπής στη Γουμένισσα έχουν εκπαιδευτεί δύο τάξεις εθελοντριών αδελφών (1975 και 2001), προετοιμάζεται τρίτη, διενεργείται ο έρανος του ΕΕΣ (1Νοεμβρίου-15 Δεκεμβρίου κάθε έτους), διοργανώνονται μαθήματα πρώτων βοηθειών, αγωγής υγείας, κοινωνικής πρόνοιας, υγιεινής διατροφής, σε οργανωμένες ομάδες ατόμων (σχολεία, εκπαιδευτικούς, συλλόγους, φορείς). Πολλές εθελόντριες βοήθησαν και βοηθούν άτομα που έχουν ανάγκη. Από το 2000-2008 έγιναν πολλές συγκεντρώσεις ιματισμού και παιδικών παιχνιδιών που μέσω τις κεντρικής αποθήκης του ΕΕΣ στάλθηκαν σε περιοχές του κόσμου, όπου υπήρχε ανάγκη. Τις μεγάλες γιορτές του χρόνου (Χριστούγεννα – Πάσχα) παρέχεται στήριξη σε άτομα που έχουν ανάγκη, διοργανώνονται εκδηλώσεις με σημαντικότερες: τη δεύτερη Κυριακή του Ιανουαρίου (ανακοίνωσης απολογισμού και κοπής βασιλόπιτας) και τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Ερυθρού Σταυρού (8 Μαΐου). Από το 2000 ως σήμερα στις εκδηλώσεις αυτές έχουν πάρει μέρος πλήθος συγκροτημάτων (μουσικών όλων των ειδών, χορωδιακών, θεατρικών κλπ). Οι εκδηλώσεις πέρα από τη διάδοση του μηνύματος του ΕΣ, αποτελούν ιδιαίτερο κοινωνικό και καλλιτεχνικό γεγονός για τη Γουμένισσα και την επαρχία της. Τα μέλη του ΕΕΣ στη Γουμένισσα είναι περίπου 200. Ο κάθε κάτοικος της πόλης και της επαρχίας μπορεί να γίνει μέλος και να συμμετέχει στις δραστηριότητές της. Πολλοί συντοπίτες μας στηρίζουν το έργο της με δωρεές και διάφορες προσφορές.

(Πηγή το σύγγραμμα: Χρήστου Π. Ίντου, Περιφερειακή Επιτροπή Γουμένισσας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, 1946-2006, Γουμένισσα 2007)