Αρχική Chat Blog Επικοινωνία
 

 

 

Ιερά Μονή Παναγίας Γουμένισσας:

Βρίσκεται μέσα στη Γουμένισσα και η πρόσβαση σε αυτή είναι πολύ εύκολη. Ακόμα και αν δεν έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε τις άλλες μονές στην Παναγία πρέπει να πάτε. Εκεί βρίσκεται η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας έργο του 13ου - 14ου αιώνα που μόνο στο αντίκρισμα της προκαλεί δέος στους πιστούς. Η εκκλησιαστική ζωή της Γουμένισσας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την Παναγία (είναι και η πολιούχος), και πως να μη είναι αφού γύρο από τη Μονή δημιουργήθηκε η Γουμένισσα. Η παράδοση λέει πως η εικόνα φανερώθηκε εκεί που είναι χτισμένη η Μονή και αφού μεταφερόταν σε άλλο παρεκκλήσι γύριζε στο ίδιο μέρος.
Κατά τα Βυζαντινά χρόνια ήταν και μετόχι της Μονής Ιβήρων του αγίου όρους επίσης το τέμπλο της Μονής πέρα από θρησκευτική έχει και καλλιτεχνική αξία χρειάσθηκαν επτά χρόνια για την κατασκευή του από τεχνίτες μοναχούς.


Ιερά Μονή του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου:

Βρίσκεται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τη Γουμένισσα στο χωριό Πεντάλοφος. Ιερός χώρος με όλη τη σημασία της λέξεως χτισμένη σε μια όμορφη πλαγιά του όρους Πάικο και θα σας χαρίσει συναισθήματα ηρεμίας και κατάνυξης. Τη Μεγάλη Παρασκευή σε λόφο δίπλα στη μονή γίνετε αναπαράσταση της Σταύρωσης του Χριστού.
Η μονή θεμελιώθηκε το 1981 και είναι μετόχι τις Μονής Σίμωνος Πέτρας του αγίου όρους.
Η αρχιτεκτονική της Μονής κάνει εντύπωση που είναι βασισμένη στη παραδοσιακή μακεδονική φρουριακή αρχιτεκτονική του αγίου όρους.


Ιερά Μονή του Αγίου Ραφαήλ Νικολάου και Ειρήνης:

Χτισμένη κοντά στο χωριό Γρίβα, σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τη Γουμένισσα. Νεοσύστατη Μονή, πραγματικά ένα ζωντανό κύταρο του Ορθόδοξου Χριστιανισμού.


Δύο ποταμια:

Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη Γουμένισσα και προσφέρει ένα μοναδικό τοπίο στον επισκέπτη. Εκεί μπορείτε να χαρείτε τη φύση (έχει ειδικούς χώρους για να ψήσετε και ξύλινα τραπέζια για να φάτε) ή ακόμα και να κάνετε μπάνιο στα καθαρά νερά (σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο). Το σημαντικότερο πάντως είναι ότι έχει ησυχία και προσφέρει μια μοναδική γνωριμία με την φύση.


Νερόμυλος Γιαπατζή:

Ο νερόμυλος χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα, αναδομήθηκε το 2008 και αποτελεί ένα παραδοσιακό μνημείο. Μπορείτε να τον επισκέπτεστε Τετάρτη 9:00 με 14:00μ.μ., και Σαββατοκύριακο 10:00 με 19:00μ.μ.


Οινοποιεία:

Επισκεφθείτε κάποιο από τα οινοποιεία όπου θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά πως παράγεται το φημισμένο κρασί "Ο.Π.Α.Π. Γουμένισσα".
Αν βρεθείτε στη περίοδο των καζανιών που «βράζουν» τα τσίπουρα (βρασμός στέμφυλων για την απόσταξη τσίπουρου) επισκεφτείτε ένα καζάνι (εργαστήριο απόσταξης) θα σας αρέσει σίγουρα.
Δοκιμάσετε το κρασί της Γουμένισσας και το καταπληκτικό τσίπουρο.


Το Κέντρο της Γουμένισσας:

Στο κέντρο της Γουμένισσας ( όπου είναι και η κρίνη ) υπάρχουν πλατάνια και μπορεί κανείς να απολαύσει τον καφέ του, το τσίπουρο ή και το φαγητό του.
Να κάνετε μια βόλτα μέσα στους δρόμους της Γουμένισσας. Είναι καταπληκτικά.