Γκουντενούδης για διόδια και προσφυγικό – μεταναστευτικό

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Προσκληθήκαμε την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2019 σε κατεπείγουσα συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου με δύο θέματα, τα πλευρικά διόδια στον κόμβο Πολυκάστρου και την συμμετοχή του Δήμου Παιονίας στο πρόγραμμα «Ενίσχυση των υπηρεσιών Διαπολιτισμικής Μεσολάβησης σε Κέντρα Κοινότητας/ Κέντρα Ένταξης Μεταναστών της ΠΚΜ».
Η τοποθέτηση της μείζονος μειοψηφίας και του συνδυασμού μας «Παιονία Ισχυρή» όσον αφορά το θέμα των διοδίων είναι η εξής:
Διατηρούμε την ίδια πάγια θέση που είχαμε και ως δημοτική αρχή. Μαζί με την τοπική κοινωνία, εκφράσαμε την δίκαιη αγανάκτηση μας με πληθώρα διαβημάτων και παραστάσεων σε υπουργεία, περιφέρεια και στη διοίκηση της ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. αλλά και στο ΤΑΙΠΕΔ. Δεν δεχόμαστε επ’ ουδενί την λειτουργία σταθμού διοδίων και ειδικά πλευρικών διοδίων στο Πολύκαστρο, χωρίς να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου και την ασφάλεια των διερχομένων οδηγών.
Έχει ήδη γίνει και από μέρους μας πρόταση για πλευρικά διόδια στην Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Ευζώνων στην έξοδο προς ΠΑΘΕ στο ύψος των Ευζώνων καθώς τα διόδια στο πλευρικό σταθμό του κόμβου Πολυκάστρου θα δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα για την ήδη χειμαζόμενη τοπική αγορά. Μάλιστα, είχαμε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτηση ακύρωσης για τα διόδια και αναμένουμε την εκδίκαση της προσφυγής μας η οποία μετά από πολλές αναβολές έχει προγραμματιστεί για την 21/01/2020.
Ως δημοτική αρχή είχαμε προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες δίχως την βοήθεια κανενός παρά μόνο τη συνεργασία με την Π.Ε.Δ. και την Π.Κ.Μ, και πετύχαμε μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, που είναι ο φορέας διαχείρισης της ιδιωτικής περιουσίας του ελληνικού δημοσίου, όπως είναι η «Εγνατία οδός ΑΕ» την έκδοση απόφασης από την Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και την δημοσίευση σε ΦΕΚ (2274/15-6-18) για την σύσταση δικαιώματος του ελληνικού δημοσίου και την παράλληλη δημιουργία υποχρέωσης από τον παραχωρησιούχο (δηλαδή αυτόν που θα αναλάβει την διαχείριση της ΠΑΘΕ όταν ιδιωτικοποιηθεί), της ανακατασκευή της ΠΑΘΕ από Μάλγαρα σε Ευζώνους μέσα σε τρία χρόνια.
Ευχόμαστε η νέα κυβέρνηση να δει το θέμα με άλλη ματιά και να γίνει άμεσα η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου, και για τον σκοπό αυτό είμαστε διαθέσιμοι να συνεργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, όπως άλλωστε ειπώθηκε και από τον υφυπουργό κ Γεωργαντά, ο οποίος παρευρισκετο στην συνεδρίαση.
Όσον αφορά το δεύτερο θέμα του έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου, η θέση μας είναι: Ο Δήμος Παιονίας οφείλει να ενταχτεί στο πρόγραμμα για πρόσφυγες οι οποίοι είναι σε κατοικίες, όπως συμβαίνει στους περισσότερους συμβαλλόμενους δήμους, πάντοτε όμως εφαρμόζοντας στο ακέραιο την αρχή της αναλογικότητας κατά την διανομή του πληθυσμού των προσφύγων στους δήμους υποδοχής και πάντοτε αναλογικά με τον τοπικό πληθυσμό. Να κλείσει όμως άμεσα το προσωρινό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών της Ν. Καβάλας, όπως άλλωστε ήταν η δέσμευση που είχαμε αποσπάσει ως δημοτική αρχή από όλες της εκάστοτε ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων.
Η θέση μας αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι δεν αναφέρεται πουθενά ρητά, ότι το πρόγραμμα αφορά για παραπάνω πρόσφυγες, απλώς αφορά σε πρόσφυγες/μετανάστες που ήδη έχουν υποβάλει αίτημα άσυλου, η δε διάρκεια του προγράμματος είναι 44 μήνες, οπότε σε καμία περίπτωση δεν παγιώνεται η κατάσταση που επικρατεί τώρα στην Ν. Καβάλα.
Θεωρούμε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση ώστε να μην αποσοβήσουμε παντοιοτρόπως τυχόν γεγονότα όπως αυτά που διαδραματίστηκαν στην Αλεξάνδρεια.
Τώρα που ο κ. Σιωνίδης και η νέα δημοτική αρχή Παιονίας ανέλαβε την διοίκηση του δήμου, ήρθε αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα στα οποία την οδήγησαν τα ψεύδη και οι λαϊκίστικες κραυγές της. Μας κατηγορούσε δήθεν ότι δεν διαχειριστήκαμε σωστά το προσφυγικό, ενώ γνώριζε πως κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό απέναντι σε μια κυβέρνηση που δεν στήριξε καθόλου τους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες.
Μάλιστα, στο δικό μας δήμο δεν σημειώθηκε κανένα επεισόδιο όπως συνέβη σε άλλους δήμους. Επίσης, με ενέργειες της δημοτικής μας αρχής, αποζημιώθηκαν ιδιώτες που επλήγησαν από την παραμονή προσφύγων και μεταναστών στις περιοχές τους, κάτι που ήταν πρωτόγνωρο για όλη τη χώρα.
Ελπίζουμε τώρα που προσγειώθηκε ο κ. Σιωνίδης και η ομάδα του στην πραγματικότητα, να αφήσουν στην άκρη τον φανατισμό τους και να εργασθούν προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας, ο χρόνος τρέχει και τα γεγονότα δεν περιμένουν.

Σχετικές δημοσιεύσεις