Πυρκαγιά σε Δασική περιοχή της Κάρπης Δήμου Παιονίας

Πρόκειται για πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τρίτη 17 – 09 – 2019 & Ω/20:27΄σε δασική περιοχή του όρους Πάικου που βρίσκεται σε απόσταση δεκαπέντε(15) χλμ. περίπου Β & ΒΔ του οικισμού Κάρπης του Δήμου Παιονίας στη θέση με τοπωνύμιο «Κορυφή ΚΑΝΤΑΤΣΙ». Συγκεκριμένα κάηκαν εκατό (100) στρέμ. περίπου δάσους αυτοφυής οξιάς με μίξη από κέδρα καθώς και φτέρες με παχύ φυλλοτάπητα, ιδιοκτησίας Δήμου Παιονίας (πρώην Κοινότητας Κάρπης).
Για την αντιμετώπιση του συμβάντος, κινητοποιήθηκε η Π.Υ. Γουμένισσας με τέσσερα (4) πυροσβεστικά οχήματα (τρία υδροφόρα & ένα επιβατικό), είκοσι εφτά (27) πυροσβέστες και δύο (2) Εθελοντές ενώ υπήρξε ενίσχυση και από άλλες όμορες Υπηρεσίες. Συγκεκριμένα από την Π.Υ. Κιλκίς με δύο (2) πυροσβεστικά οχήματα (ένα υδροφόρο & ένα επιβατικό), και εννέα (9) Πυροσβέστες, την Π.Υ. ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς με δύο (2) πυροσβεστικά οχήματα (ένα υδροφόρο & ένα επιβατικό) και εφτά (7) Πυροσβέστες όσο και από την 2η Ε.Μ.Α.Κ. με πεζοπόρο Τμήμα των πενήντα πέντα (55) Πυροσβεστών και εννέα (9) πυροσβεστικά οχήματα μεταφοράς προσωπικού (τζιπ, λεωφορεία, VAN). Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχε ένα (1) πυροσβεστικό ελικόπτερο τύπου Mi – 8 που έκανε δέκα (10) ρίψεις νερού από αέρος καθώς και δύο (2) πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου CANADAIR CL – 415 που έκαναν έξι (6) ρίψεις νερού από αέρος στις εστιές πυρκαγιάς. Η περιοχή των ρήψεων καθορίσθηκε με βάση την επικινδυνότητα επέκτασης της πυρκαγιάς σε δασική έκταση, του είδους της βλάστησης, των ισχυρών κλίσεων και του μεγάλου υψομέτρου και της έντονης υψομετρικής διαφοράς, που είχαν ως αποτέλεσμα την αδυναμία πρόσβασης και προσέγγισης των πυροσβεστικών δυνάμεων.
Η ύπαρξη ισχυρών κλίσεων στο έδαφος αλλά και η αδυναμία πρόσβασης και προσέγγισης των εστιών της πυρκαγιάς από τα πυροσβεστικά οχήματα, (εξαιτίας του πετρώδες εδάφους, της παρουσία πολλών βράχων και της πυκνής βλάστησης) δυσκόλεψαν το έργο της κατάσβεσης από τις επίγειες δυνάμεις. Προέβησαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς με μεγάλες εγκαταστάσεις «χαμηλής πίεσης» (μήκους 1.000 μέτρων σε άνωφέρεια) χρησιμοποιώντας σωλήνες 25mm αλλά και πεζοί χρησιμοποιώντας επινώτιους πυροσβεστήρες και σκαπτικά εργαλεία (τσάπες, σκαπάνες, φτυάρια και αλυσοπρίονα).
Στο έργο της κατάσβεσης, από τις πρώτες ώρες της πυρκαγιάς, συμμετείχε επίσης ένα (1) μικρό και ευέλικτο όχημα πυρόσβεσης, με δεξαμενή χωρητικότητας εφτακοσίων (700) λίτρων νερού, του Κυνηγετικού Συλλόγου Παιονίας «ΤΟ ΠΑΪΚΟ» επανδρωμένο με δύο (2) μέλη του. Υπήρξε συνδρομή από μέλη του Δασικού Συνεταιρισμού Κάρπης όπου παρείχαν κάθε δυνατή βοήθεια με χειρονακτικά μέσα στην επιχείρηση κατάσβεσης αλλά και στην κατάδειξη του δρομολογίου προσέγγισης των πυροσβεστικών δυνάμεων.
Επίσης παρείχαν την συνδρομή τους στην επιχείρηση κατάσβεσης ένα (1) όχημα τύπου τζιπ του Δασαρχείου Γουμένισσας μαζί με δύο (2) δασικούς υπαλλήλους και τον «δασοφύλακα περιοχής» που παρείχαν πληροφορίες απαραίτητες για την δρομολόγιο αλλά και την φύσιολογία της βλάστησης και της μορφολογίας του εδάφους. Πολύτιμη βοήθεια προσέφερε και το επανδρωμένο περιπολικό όχημα της ΕΛ.ΑΣ. για την διαδρομή των μεγάλων πυροσβεστικών οχημάτων.
Ο Αντπεριφερειάρχης της Π.Ε. Κιλκίς κι ο Πρόεδρος της Κοινότητας Γουμένισσας μαζί με άλλους ιδιώτες επιχειρηματίες προσέφεραν και κάλυψαν ποσότητα πρόχειρων γευμάτων και πόσιμου νερού για όλο το προσωπικό που επιχείρησε στην κατάσβεση.
Στον τόπο του συμβάντος παρευρέθη κι ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Παιονίας.
Καθ΄ολη την διάρκεια της επιχείρησης και μετά την ημερομηνία του «μερικού ελέγχου» παρέμειναν σε καθημερινή βάση πυροσβεστικές δυνάμεις για «φύλαξη» της περιμέτρου της πυρκαγιάς (από την 17η Σεπτεμβρίου έως την 23η Σεπτεμβρίου).
Το έργο της κατάσβεσης συντόνιζε ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Π.Υ. Κεντρικής Μακεδονίας, ο Διοικητής της ΔΙ.ΠΥ.Ν. Κιλκίς, ο Διοικητής της 2ης Ε.Μ.Α.Κ. μαζί με τον Διοικητή της Π.Υ. Γουμένισσας.
Προανάκριση για τα αίτια του συμβάντος διενεργεί το Ανακριτικό Γραφείο της Π.Υ. Γουμένισσας.

Γουμένισσα 2019
Ο Δ ι ο ι κ η τ ή ς
ΧΡΗΣΤΟΣ Ι. ΓΚΑΝΤΙΔΗΣ
Επιπυραγός

Σχετικές δημοσιεύσεις