Τέλεση 100ης επετείου «διασπάσεως Μακεδονικού Μετώπου το Σεπτέμβριο του 1918»

Με τις δέουσες τιμές και την αρμόζουσα επιμέλεια για την ιστορική βαρύτητα που φέρει η επέτειος αυτή, τελέσθηκε την Κυριακή που μας πέρασε (30/09/2018) η εκδήλωση για τα 100 έτη από την διάσπαση του Μακεδονικού Μετώπου και τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Την επιμνημόσυνη δέηση στο Διασυμμαχικό Μνημείο της Νίκης στο Πολύκαστρο, τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Πολυκάστρου και Αξιουπόλεως κ.κ. Δημήτριος και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση των εθνικών ύμνων.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν αντιπροσωπείες από διπλωματικούς και στρατιωτικούς ακολούθους αλλά και εκπροσώπους κυβερνήσεων από τις σύμμαχες χώρες που συμμετείχαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τη Σερβία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Ρωσία οι οποίες και κατέθεσαν στεφάνια προς τιμήν των χιλιάδων νεκρών που έπεσαν για την Ελευθερία και την Παγκόσμια Ειρήνη.
Παρόντες στην επετειακή εκδήλωση ήταν πέραν του Δημάρχου Παιονίας κ. Γκουντενούδη, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ. Βεργίδης, ο βουλευτής Κιλκίς κ. Γεωργαντάς, ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Σερβίας κ. Negovan Stankovic, η Γενική Πρόξενος της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη κ. Dragana Glisic, ο ακόλουθος Άμυνας της Πρεσβείας της Σερβίας στην Αθήνα κ. Dragan Petkovic, o Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας Υποστράτηγος κ. Ζησιμόπουλος Νικόλαος, ο Διοικητής της 33 Μ/Κ Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Αθανάσιος Ναλμπάντης και πλήθος αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών του Ελληνικού Στρατού όπως και εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Επίσης, παρευρέθησαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παιονίας κ. Παπαδόπουλος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Καραμισάκη και κ. Θωμαΐδης, Αντιδήμαρχοι, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου και Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Ο Δήμαρχος Παιονίας στην ομιλία του τόνισε: Σήμερα, εκατό ολόκληρα χρόνια από τη Διάσπαση του Μακεδονικού Μετώπου και τη μεγαλειώδη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων εναντίον του εχθρού το Σεπτέμβριο του 1918 βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε εκείνους που έπεσαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Συμπατριώτες και απόγονοι των αγωνιστών του ΄18 τιμούμε με ταπεινότητα αλλά και με υπερηφάνεια την θυσία όλων εκείνων που έδωσαν τη ζωή και τα νιάτα τους για την Ελευθερία και την Παγκόσμια Ειρήνη. Αυτά εδώ τα χώματα που πατούμε, είναι ποτισμένα με το αίμα χιλιάδων πατριωτών που με αυτοθυσία και αυταπάρνηση έπεσαν στο ιερό καθήκον ».
Ακολούθησε δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών φρουράς στο Πολύκαστρο όπου την Μεγάλη Βρετανία εκπροσώπησε ο Δούκας του Κεντ Εδουάρδος, πρόεδρος της “Commonwealth War Grave Commission” και η Βρετανίδα Πρέσβης στην Ελλάδα κ. Κέιτ Σμίθ.

Σχετικές δημοσιεύσεις