Αδελφοποιήθηκαν οι Γουμένισσες

Το Σάββατο 12 Απριλίου 2008 η Γουμένισσα του Ν. Κιλκίς επισφράγισε την αδελφοποίηση της με τα Καλάβρυτα του Ν. Αχαΐας.
Αφορμή ήταν μια άλλη Γουμένισσα η Γουμένισσα του δήμου Καλαβρύτων. Την Παρασκευή 11 Απριλίου 2008 λεωφορείο με 45 Γουμενισσιώτες από το δήμο Καλαβρύτων του Νομού Αχαΐας κατέφτασαν στη Γουμένισσα μας όπου φιλοξενήθηκαν και περιηγήθηκαν στο δήμο μας. Είχε προηγηθεί επίσκεψη από μέλη του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Γουμένισσας το περασμένο καλοκαίρι στη Γουμένισσα του δήμου Καλαβρύτων, συγκεκριμένα στις 17 Ιουλίου του 2007, ημερομηνία εορτασμού της Αγίας Μαρίνας πολιούχου του χωριού Γουμένισσα.

dsc_0154-small.jpg

Η τελετή αδελφοποίησης άρχισε στις 8:00 μ. μ. στο πολιτιστικό κέντρο της πόλης μας.
Την έναρξη της τελετής έκανε η χορωδία των Παιόνων και τη λήξη της η Φιλαρμονική του Δήμου Καλαβρύτων με τον Εθνικό μας ύμνο. Ο δήμαρχος κ. Στυλ. Παπαπαναγιώτου καλωσόρισε τους αδελφούς μας και μετά έλαβε τον λόγο ο δήμαρχος του Δ. Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος κ. Γ. Τρέγκας αναφέρθηκε στην σημασία της ιδέας της αδελφοποίησης και τα θετικά της.
Ο πρώην αντιδήμαρχος κ. Σπ. Σοκορέλος χαιρέτισε και αυτός με την σειρά του και εξέφρασε την χαρά του που βρισκόταν με συντοπίτες του πια αφού γινόμασταν και επίσημα αδελφές πόλης όπως και ο πρώην αντιδήμαρχος κ. Κουσιδώνης καλωσόρισε τους παλαιούς του φίλους αφού ήταν η περσινή αποστολή μαζί με τον κ. Γραμματικό. Έπειτα ο αντιδήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αναστάσιος Πλώτας διάβασε την απόφαση του Δ. Σ. Καλαβρύτων για την αδελφοποίηση.

dsc_0128-small.jpg
Η σημαντικότερη στιγμή της αδελφοποίησης όμως ήταν όταν στο βήμα προσήλθε ο πρόεδρος του χωριού Γουμένισσας κ. Χάψας Δημήτριος. Ο λόγος του μας έκανε να τον αισθανόμαστε πως ήταν ένας από μας ο σύντομος αλλά ουσιαστικός λόγος του άγγιξε τις καρδιές των παρευρισκομένων.
Ακόμα έγινε παρουσίαση των μαρτυρικών Καλαβρύτων από τον κ. Γ. Δημήτρουλα μεταφέροντας μας νοερά εκεί με την βοήθεια της τεχνολογίας και τέλος ο κ. Ιωάννης Θεοδοσίου πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Γουμένισσας του Ν. Αχαΐας αναφέρθηκε στην εκδοχή του ονόματος Γουμένισσα που όπως και εδώ είναι από μία Ηγουμένη. Για την ονομασία των δύο περιοχών μίλησε και ο κ. Χ. Ίντος ιστορικός μελετητής και συγγραφέας όπου εντόπισε στη ομιλία του και άλλα κοινά χαρακτηριστικά όπως η φύση, τα πολλά και καλά νερά και κοινοί αγώνες απελευθέρωσης.
Όταν έφτασε η πολυπόθητη στιγμή των υπογραφών οδήμαρχος Καλαβρύτων κ. Α. Παπαδόπουλος χάρισε μία μικρογραφία στον κ. Στυλ. Παπαπαναγιώτου δήμαρχο Γουμένισσας με το πέτρινο γλυπτό της «Πονεμένης Μάνας» έμβλημα του δήμου Καλαβρύτων και σύμβολο της ανθρώπινης καρτερικότητας σε αριθμημένα αντίτυπα, το μετάλλιο της πόλης, και ένα πίνακα του Ιστορικού Λάβαρου της Επαναστάσεως της Αγίας Λαύρας.
Ακολούθησε δεξίωση σε κέντρο της πόλης όπου έπαιξε πρώτα η Φιλαρμονική των Καλαβρύτων ευρωπαϊκούς ήχους, και ύστερα χόρεψαν οι σύλλογοι «ΠΑΙΟΝΕΣ» και «ΑΓΙΟΣ ΤΡΥΦΩΝ» με την μουσική των Χάλκινων.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην υπουργός κ. Τσιτουρίδης. , ο νομάρχης κ. Μπαλάσκας, οι δήμαρχοι Πολυκάστρου, Ευρωπού και Αξιουπόλεως, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γουμένισσας κ.Δημήτριος και εκπρόσωπος της Τ.Ε.Δ.Κ. Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κιλτήδης έστειλε επιστολή μην μπορώντας να είναι παρών.

dsc_0146-small.jpg
dsc_0144-w.jpg

dsc_0148-small.jpg

dsc_0164-small.jpg

dsc_0178-small.jpg

dsc_0008-small.jpg

Σχετικές δημοσιεύσεις

4 Άποψη για τα “Αδελφοποιήθηκαν οι Γουμένισσες”

  1. Επιτέλους σημάδια εξωστρέφειας από τη Γουμένισσα. Είναι καιρός πλέον, να πάψουμε να κοιτάμε τις φυσικές ομορφιές της με το αιώνιο ερώτημα, για το ποιος θα τις αξιοποιήσει. Συν Αθηνά και χείρα κίνει. Συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους.

  2. papaki

    mono gia xares ke panigiria ine tipota alo.ta lefta ton dimoton ta trone apo edo ke apo eki.axiolipiti,aparadekti,xoris tharos,xoris orexi gia doulia,anthropi xamilou noitikou epipedou pou
    den mporoun na xorisoun dio gaidouria axiro.i aderfopiisi ine enas tropos anavathmisis ala as doun prota ta kathimerina provlimata tou topou,na dimiourgisoun kamia thesi ergasias na mpori na vri ke kanenas neos doulia ke meta vlepoume ke gia ta koinonika.20 xronia perasan gia na olklirothi i epektasi sxediou poleos stin goumenissa pousta ala meri exoun xekinisi na kanoun tin triti epektasi sxediou poleos.tora i kenourgia epektasi pou tha xekinisi ime periergos na do pote tha teliosi.iparxi kosmos o opios theli na ftiaxi to spiti tou sti goume nissa ke logo tis aneuthinotitas tis ekastote dimotikis arxis(gia tous logous pou proanefera),
    anagazete na pai sto polikastro,sto kilkis,sta gianitsa ke se ala meri,me sinepia tin erimosi tis GOUMENISSAS.as strothoune stin doulia ke na afisoun kata meros tis xares ke ta panigiria giati o kosmos disanasxeti me oli auti tin katastasi.ine tosa pola pou den xero ti na proto grapso.an ke ola auta ine askopo pou ta grafo giati den fenete na idroni to autaki tous.
    APARADEKTOI-AISXOS.

  3. Αν έγραφες με ελληνικούς χαρακτήρες θα ήταν καλύτερα

  4. No name

    Συγχαρητήρια.
    Μια πολύ καλή κίνηση εξωστρέφειας από τον Δήμο μας.
    Ελπίζω να επακολουθήσουν και άλλες τέτοιες εκδηλώσεις για να γίνει ο Δήμος μας γνωστός πανελλαδικά, και όχι μόνο!
    Συγχαρητήρια, και πάλι, σε αυτούς που πήραν αυτή την πρωτοβουλία.
    Όσο για τα προηγούμενα σχόλια? Μη σας επηρεάζουν, πάντοτε θα υπάρχουν κάποιοι που θα κάνουν παράπονα σε ότι καλό και να γίνει στον τόπο μας. Τα σχόλια του/της ήταν το λιγότερο εκτός θέματος.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα