Για να γνωρίζουμε όλοι τι σημαίνει μεταλλευτική δραστηριότητα σε έναν τόπο

Για να μη μας πιάσουν στον ύπνο, πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας, τι σημαίνει μεταλλευτική δραστηριότητα ανοιχτού τύπου (open pit) για την εξόρυξη χρυσού και χαλκού. Όσο και αν ψάξει καλοπροαίρετα κανείς, δε θα βρει κάτι το θετικό.
– Σημαίνει:

1 Τόνοι τοξικών αποβλήτων που θα αφεθούν ακατέργαστοι στο βουνό, μέσα σε τεράστια τέλματα που θα δημιουργηθούν ειδικά γι’ αυτά.

2 Εμφάνιση του φαινομένου της Όξινης Απορροής Μεταλλείων (ΟΑΜ), κεντρικού φαινομένου της επιμόλυνσης των υπόγειων νερών στις εκμεταλλεύσεις μεταλλείων μικτών θειούχων πετρωμάτων, το οποίο οφείλεται στην οξείδωση των πυριτών (αρσενικό, κάδμιο, χρώμιο, νικέλιο, αντιμόνιο, ψευδάργυρος αλλά και κυανιούχος πολτός) κατά την επαφή τους με το νερό είτε βρόχινο είτε του εργοταξίου είτε υπόγειο και την εκροή θειικού οξέος και βαρέων-τοξικών μετάλλων. Αποτέλεσμα του φαινομένου αυτού είναι η επιπρόσθετη μόλυνση του νερού.

3 Μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα.

4 Μόλυνση των ποταμών και των πολλών ρεμάτων της περιοχής.

5 Λειψυδρία λόγω άντλησης τεραστίων ποσοτήτων νερού για χρήση στο μεταλλείο.

6 Μόλυνση του αέρος από τα αέρια που θα απελευθερώνονται κατά τη διάσπαση και το άλεσμα των πετρωμάτων.

7 Μόλυνση της γης από τα μεταλλικά στοιχεία τα οποία θα κατακάθονται στη γη με τη βροχή (θειικό οξύ, γνωστό και ως βιτριόλη κ.ά.) – Αναγκαστική παύση κηπευτικών δραστηριοτήτων.

8 Ηχορύπανση από τα συνεχόμενα φουρνέλα σε απόσταση αναπνοής από τις κατοικημένες περιοχές.

9 Καταστροφή κατοικιών από τις ρωγμές που θα προκαλέσουν οι τόνοι εκρηκτικών που θα χρησιμοποιηθούν στα φουρνέλα.

10 Η ένταξη μιας περιοχής εντός του μεταλλευτικού χώρου περιορίζει κατά πολύ κάθε εμπράγματο δικαίωμα των κατοίκων της περιοχής αυτής έναντι του απόλυτα επικρατούντος στο μεταλλευτικό χώρο εμπράγματου δικαιώματος της μεταλλειοκτησίας. Έτσι προβλέπεται, με διαδικασίες fast track, η ταχεία, μαζική και με εξευτελιστικές αποζημιώσεις διεκπαιραίωση όλων των ομαδικών και μεγάλης κλίμακας αναγκαστικών απαλοτριώσεων που θα προηγηθούν της έναρξης εργασιών στο μεταλλευτικό χώρο.

11 Καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας.

12 Καταστροφή των δασών.

13 Καταστροφή του ανάγλυφου του βουνού. Καμία δυνατότητα ουσιαστικής μελλοντικής αποκατά-στασης του βουνού, καθώς θα έχουν διαλυθεί τα πετρώματα και θα έχουν αφαιρεθεί απ’ αυτά όλα τα «μεταλλικά στοιχεία» τους.

14 Δυσφήμιση της περιοχής λόγω της περιβαλλοντικής καταστροφής που θα έχει προξενηθεί.

15 Οριστική και αμετάκλητη εξαφάνιση θέσεων εργασίας στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή (βιολογική καλλιέργεια-κτηνοτροφία), στη μελισσοκομία, στην αμπελουργία, στη δασοπονία, στην υλοτομία, στον οικοτουρισμό, στη μεταποίηση τοπικά παραγόμενων προϊόντων κ.ά.. Δημιουργία αντ’ αυτού ελάχιστων νέων θέσεων εργασίας, ανθυγιεινών, υψηλού κινδύνου για τη ζωή από τη χρήση τοξικών ουσιών και των αερίων που θα αιωρούνται, για συγκεκριμένες ειδικότητες και για λίγο χρονικό διάστημα.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν, αν υπάρχει ένας νοήμων άνθρωπος που θα ήθελε την πραγματική κόλαση στον τόπο μας, πιστεύοντας στις υποσχέσεις ευημερίας που εκφράζουν κάποιοι ολίγοι, οι οποίοι παραβλέπουν σκόπιμα όλα τα παραπάνω.
Τι άλλο θα έπρεπε να γνωρίζει κάποιος για να πει ένα βροντερό ΟΧΙ στις δόλιες μεθοδεύσεις του ΥΠΕΚΑ; Αρκεί να γνωρίζουμε όλοι μας, πως το Υπουργείο θεώρησε σκόπιμο να μη μας ενημερώσει καν για τα σχέδια του. Απ’ ότι φαίνεται ήθελε να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα.
Είναι αδίστακτοι. Πρέπει όλοι μας να αγρυπνούμε και να τους εμποδίσουμε δυναμικά και μαζικά.
Οποιοσδήποτε δεν έχει πειστεί ακόμη από τα γραφόμενα, ας δει τις φωτογραφίες από το Στρατώνι Χαλκιδικής, για να συνειδητοποιήσει τι θα σήμαινε η λειτουργία ενός τέτοιου μεταλλείου στην περιοχή μας.

Πηγή: http://pasdim.blogspot.com


Σχετικές δημοσιεύσεις