Εγκαινιάσθηκε ο παραδοσιακός νερόμυλος

Εγκαινιάσθηκε στη Κωμόπολη μας ο παραδοσιακός νερόμυλος του 18αι. της οικογένειας «Γιαπατζή». Επαναλειτουργεί πλήρως ανακαινισμένος, αλλά όχι παραγωγικός, προσθέτοντας έναν ακόμη κρίκο στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και στην επισκεψιμότητα της Γουμένισσας. Το έργο της ανακαίνισης του παραδοσιακού νερόμυλου ολοκληρώθηκε από την τρίτη γενιά της οικογένειας Γιαπατζή, τους αδελφούς Χρήστο και Γρηγόρη. Εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΟΠΑΑΧ έχει πλήρη χρηματοδότηση 100%, ακριβώς γιατί δεν πρόκειται για παραγωγική μονάδα, αλλά για τη διατήρηση ενός θαυμάσιου παραδοσιακού αρχιτεκτονικού μνημείου.
Την κορδέλα έκοψε ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης μαζί με τους ιδιοκτήτες του νερόμυλου αδελφούς Γιαπατζή και τον Δήμαρχο Γουμένισσας κ. Στυλ. Παπαπαναγιώτου. Ο υφυπουργός δήλωσε στους προσκεκλημένους πως σήμερα ανταμώνουν η ιστορία με την σύγχρονη ζωή, τιμώντας το παρελθόν ατενίζουμε το μέλλον.
Ο κ. Γιαπατζής Χρήστος παίρνοντας το λόγο αναφέρθηκε στους 9 νερόμυλους που υπήρχαν στη περιοχή (δυστυχώς δεν σώζετε κανένας άλλος) και έκανε μια μικρή ιστορική αναδρομή στους παλιούς νερόμυλους της Γουμένισσας. Οι νερόμυλοι βρίσκονταν στον άξονα του δρόμου Γουμένισσας-Γρίβας. Αποτελούσαν όχι απλά παραγωγικά και εμπορικά κέντρα, αλλά και σημεία συνάθροισης και πολιτισμού. Εκτός από την παραγωγή αλεύρου λειτουργούσαν και ως σησαμοτριβεία, ενώ κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο αξιοποιήθηκαν και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο νερόμυλος της οικογένειας Γιαπατζή λειτούργησε από το 1860 έως το 1970, οπότε και διέκοψε οριστικά την παραγωγή αλεύρου, αλλά λειτουργούσε έως και το 1980 (αλέθονταν τροφές για τα ζώα). Σήμερα μπορούν να τον επισκέπτονται σχολεία, σύλλογοι και φυσικά ιδιώτες.

Τετάρτη από 9:00 έως 14:00μ.μ. και τα Σαββατοκύριακα από 10:00 έως και 17:00 μ.μ.
Περισσότερες πληροφορίες Τηλ. 23430 43590-43682

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μία άποψη για το “Εγκαινιάσθηκε ο παραδοσιακός νερόμυλος”

  1. thesmo

    Αξιέπαινη η πρωτοβουλία και η προσπάθεια της οικογένειας Γιαπατζή να διατηρήσουν τον οικογενειακό τους νερόμυλο , και απο την αποκατάστασή του οποίου αφενός μεν διαφαίνεται η ιστορικότητα της Γουμένισσας όσον αφορά τους νερόμυλους και την χρήση του υδάτινου πλούτου της, αφετέρου όμως αποδεικνύεται οτι αν δεν υπάρχει η ιδιωτική πρωτοβουλία , ακόμη και αν υπάρχει χρηματοδότηση απο ανάλογα προγράμματα , δεν υπάρχει αντίστοιχη πρωτοβουλία απο κρατικούς – δημοτικούς παράγοντες. Μια πρόταση για μια μεγάλη λύση…οι ειδικοί και οι λιγότερο ειδικοί που ηγούνται και υποστηρίζουν οτι αγαπούν την Γουμένισσα και θέλουν όπως λένε να την δούνε σαν ένα άλλο Νυμφαίο , σαν μια άλλη Αρναία η Άγιο Αθάνάσιο , να κινηθούν όλοι αυτοί και να βοηθήσουν τον απλό κόσμο που θέλει αλλά δεν μπορεί. Γιατί σκεφτείτε μια Γουμένισσα , γεμάτη απο αποκατεστημένα διατηρητέα σπίτια , σπίτια για κατοικία των ανθρώπων της , και σκόρπια σε αυτά αποκατεστημένα κτίρια όπως ο νερόμυλος ή το παλιό δημαρχείο. Για όλους όσοι λοιπόν φωνάζουν οτι έχουν στα χέρια τους πολλές μελέτες για την Γουμένισσα που όμως δεν εφαρμόστηκαν , αυτοί λοιπόν που ίσως έχουν μια άλλου είδους πρόσβαση στα δημόσια πράγματα , στις αρμόδιες αρχές , ας φροντίσουν να προτείνουν σε όλους εμάς τους απλούς πολίτες απτές, χειροπιαστές λύσεις , όπως προγράμματα αποκατάστασης των διατηρητέων που να είναι εφικτά απο άποψης χρημάτων – συμμετοχής στους ηλικιωμένους , στα νέα ζευγάρια , στους νέους ανθρώπους αυτού του τόπου που ακούνε όλοι τους πόσο ωραία είναι η Γουμένισσας και ξαφνικά βλέπουν μόνο παρακμή…

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα