ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΝΕΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ – ΕΥΡΩΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ

Είναι γνωστό και αποδεκτό από όλους πως βασική προϋπόθεση ανάπτυξης και προόδου ενός τόπου αποτελεί η καλή συγκοινωνιακή σύνδεσή του με την εγγύς και την ευρύτερη περιοχή. Στον τομέα αυτόν η επαρχία Παιονίας του Ν. Κιλκίς σε σύγκριση με άλλες περιοχές υστερεί. Κανείς δεν αντιλέγει πως δεν έγιναν παρεμβάσεις στο τοπικό οδικό δίκτυο της επαρχίας αυτής παλαιότερα και πρόσφατα.
Τέτοιες προσπάθειες γίνονται και σήμερα, όπως για παράδειγμα στον κόμβο Γοργόπης, στη δημόσια οδό Γουμένισσας Πενταλόφου, στη συντήρηση της γέφυρας Αξιού κλπ. Κανείς όμως δεν μπορεί να μην προβληματιστεί από το κακής κατάστασης οδόστρωμα του εντός του Πολυκάστρου τμήματος του βασικού οδικού άξονα που οδηγεί στην Παιονία, από το πλήθος των δρομίσκων που τέμνουν την ίδια οδό στο ύψος της Αξιούπολης, από την έλλειψη σε πολλές περιπτώσεις διαγραμμίσεων κλπ.
Πρόσφατα ανακοινώθηκαν από υπηρεσιακούς παράγοντες νέα έργα για το οδικό δίκτυο του Νομού. Έγινε λόγος, όπως και παλαιότερα, για τους δρόμους Κιλκίς – Πολυκάστρου – Γουμένισσας – Γιαννιτσών και Γουμένισσας – Ευρωπού σε ότι αφορά την επαρχία Παιονίας. Σχετικά με τα παραπάνω για άλλη μια φορά διατυπώνουμε την ταπεινή μας άποψη, πως σωτήρια για όλη την επαρχία Παιονίας θα ήταν μια δημόσια οδός σωστών προδιαγραφών που θα ένωνε την περιοχή με την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ευζώνων στο ύψος του Αξιοχωρίου – Άσπρου. Αναγκαία μια νέα γέφυρα στον Αξιό στο ίδιο ύψος και από εκεί η σύνδεση με τον Ευρωπό, τη Γουμένισσα, το όρος Πάϊκο, τα Λιβάδια.
Έτσι :
Συντομεύεται η πρόσβαση των κατοίκων της Παιονίας προς τη Θεσσαλονίκη και παραπέρα και το αντίστροφα.
Υπάρχει προοπτική για τουριστική και εμπορική ανάπτυξη της περιοχής.
Συνδέονται ιστορικοί τόποι όπως η τούμπα Αξιοχωρίου (αρχαία Παιονική Αμυδώνα που χρήζει αρχαιολογικής ανασκαφής), ο αρχαιολογικός χώρος Ευρωπού, η Γουμένισσα (Ιερές Μονές, παραδοσιακοί οικισμοί, οινοποιεία, οι ομορφότερες περιοχές του Πάϊκου) και η Κοινότητα Μ. Λιβαδίων.
Αποφορτίζονται τα άλλα οδικά δίκτυα που οδηγούν προς τη Θεσσαλονίκη και το σπουδαιότερο δεν θα διέρχονται τα οχήματα που κατευθύνονται προς Γουμένισσα, Ευρωπό από κατοικημένες περιοχές (Πολύκαστρο, παρυφές Αξιούπολης, Γοργόπη, Στάθης), όπου τόσα ατυχήματα έχουν γίνει και σε λίγα χρόνια θα είναι αναγκαίοι περιφερειακοί δρόμοι.
Θα αποφορτιστεί και η γέφυρα του Αξιού με τη δημιουργία της προτεινόμενης νέας γέφυρας στο ύψος Αξιοχωρίου.
Πάνω από όλα θα δοθεί δυνατότητα για ανάπτυξη μιας περιοχής όμορφης, παραγωγικής και ενδιαφέρουσας από κάθε άποψη.

Η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου απαιτεί προγραμματισμό, μελέτες, οικονομικές δαπάνες και σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αν όμως πιστεύει η Ελληνική Πολιτεία και οι εκφραστές της πως πρέπει να δοθούν δυνατότητες ανάπτυξης σε μια περιοχή που φθίνει σε πολλούς τομείς (κυρίως δημογραφικά, οικονομικά κλπ.) τότε κάτι ουσιαστικό και πιο δυναμικό πρέπει να γίνει για αυτήν.

Είναι αναγκαίο:

Οι Δήμοι Ευρωπού, Γουμένισσας και η Κοινότητα Λιβαδίων, αν πιστεύουν στην σκοπιμότητα και στην αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου έργου, πρέπει να δραστηριοποιηθούν από κοινού.
Επίσης, όλοι οι τοπικοί φορείς και οι πολίτες πρέπει να δράσουν οργανωμένα για τον ίδιο σκοπό.

Δεν μπορεί να περιμένουμε να μας σκεφθούν οι άλλοι. Πρέπει να απαιτήσουμε δυναμικά για να βοηθηθεί ο τόπο μας.

Χρήστου Π. Ίντου

Σχετικές δημοσιεύσεις

2 Άποψη για τα “ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΝΕΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ – ΕΥΡΩΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ”

  1. karafiltsis georgios

    Ένα μεγάλο ευχαριστώ για ότι κάνεις για τον τόπο σου. Και να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνος. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να γίνουν πραγματικότητα όλα αυτά.
    Γιώργος.

  2. intoshr.

    Ευχαριστώ. Να είστε πάντα καλά. Σας εύχομαι υγεία και δύναμη.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα